Logo
Ispiši ovu stranicu

Tragom baštine: Odakle je postalo ime „Vitina”

Tragom baštine: Odakle je postalo ime „Vitina”

Prekrasno i pitomo mjesto, starodrevna Vitina, koju ljubakaju veseli vali dražesne Vrioštice, niže se uz drum, koji vodi iz Ljubuškog put stare i nekad slavne Imote a današnjeg Imotskog.

Visoki i tanani kavadžiei (jablani) i zelenotamne masline, još više uljepšavaju ovo neznatno mjestance. Osobito se čovjeku strancu lakome oči, kad gleda sa vrioštičke ćuprije, te mu se upravo i srce mami onim divotnim pogledom na prekrasno imanje tamošnjih begova. I nehotice čovjek pomišlja, e je ovo Eden pravi zemaljski raj.

Žitelji su vecim dijelom muhamedovci i katolici, uz to ima jedna ili najviše dvije kuce hrišćanske. Pa kako je ovo mjestance dobilo svoje ubavo ime „Vitina”?

O tome najbolje mi je kazao ondašnji čestiti i vrijedni trgovac i posjednik Anto Babić, kako i što narod u tom pogledu misli. Po tome mišljenju, za vremena hercegovih ovo je bilo vrlo znamenito mjesto. Šta se je god zamašnije dogagjalo u hercegovoj zemlji, to se je ovdje pretresalo i o tome se ovdje raspravljalo i vijećalo.

Ovdje je bio zbor i sastanak prvijeh vijećnika hercega Stjepana, kao i njihova stalna rezidencija. Pa pošto se je ovdje vijećalo o svemu i svačemu, o dobrom ili zlom udesu hercegove zemlje, i pošto su ovdje stalno stanovali njegovi vijećnici, to je dobilo od toga „vijeće, vijećnici” ili kako sam narod kaže: „vitnici” i ovo pitomo mjesto svoje ime „Vitina”.

 

Izvor: Glasnik zemaljskog muzeja BiH
Vitina.geocultur.org

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!