Uskrs radio ljubuski2xl

1875. U Primorcu objavljene žalbe na nepravedan sud u Ljubuškom i Mostaru

1875. U Primorcu objavljene žalbe na nepravedan sud u Ljubuškom i Mostaru

Mostar, 9. studenoga. I iza ustanovljenja novog suda Server-pašina, zaludu vam je, ako što velika izčekivate, jerbo je sve zapetljano gore neg prije, a malo što i radi.

Evo vam ciel rad Server-pašina suda, odkad postoji.

Po senatu svaka nepravica može se učiniti proti gjauru ili nevjerniku, i tko bi god ovoga branio, taj biva gori od gjaura.

Ovo Turci dobro drže, niti će popustiti, samo nek imat budu takav temelj bio prav ili opak.
Evo vam tomu novih dokaza. Deanić, krvoločni Turčin, sbode na sred Mostara Kujica kršćanina. Na sud potjeran od Ćirića Gjorgje radi toga ubojstva, Deanić nikako se nije mogao opravdati.

To uvidiše njegovi rodjaci Muftija Mostarski i Alid Pivodić. Sta će ti ovi? Medjusobno sročiše se, da Pivodić pobjegne u sviet sbog vojnice, pak da svjedočbo izvedu na Ćirića, da ga je on ubio! I što rekoše to učiniše. Premda Bišćević, Turčin, sa svojom družinom zasvjedoči, da je Alid Pivodić onu večer, izpod lipe otišao kući svojoj; premda svjeđočba od Metkovića do Dubrovnika izadje duševno dokazujuć, da je Pivodić lično došao u Dubrovnik, premda svjeđočba carigradska potvrdi, da je Pivodić bio u Carigradu nakon umišljene opačine — to sve ništa novriedi; već što je naumio Muftija Mostarski s Pivodićem, tako treba da bude; jerbo šerijat i drugi haktikala zapovieda, da se ono, što je rečeno ua gjaurina, izvrši! Nakon tri godine pravdanja, negledajući na propast sveg imućtva Ćirića, koj je potrošio do 3000 dukata, jednoč dodje ova razpra na novi sud Seiver-pašin, koj potanko razgledavši svaku, iznadje, da je sasvim Ćirić nevin. Ali o troškovih Ćirića ništa. Ali Pivodiću zdravlje i veselje.

Druga je parnica izišla na ovom sudu o Pavloviću iz Otoka Ljubuškoga, kojemu sud i Ljubušani nesamo posvojiše njegove zemlje, već ga još u najžalostnije vrieme od godine sa svom njegovom čeljadi iztjeraše i izbačiše iz kuće, prošaste veljače. Ipak Sever-pašin sud nadje, da je sve to pravedno, ilotim carske tapije (dokumenti ipotecari) o vlastništvu Pavlovića nemogu bit zakonitiji, ali ih Turci držaše za lažljive!

 

Primorac, 23. studenog 1875.

na vrh članka