1876. Što su novine pisale o istočnom ustanku i situaciji u Ljubuškom?

1876. Što su novine pisale o istočnom ustanku i situaciji u Ljubuškom?

Iztočni ustanak.

Užasnu okrutnost, kojom se biesni Azijat osvećuje jadnoj raji, posvjedočava i ovaj dopis „Narodnoga lista iz kadiluka ljubuškoga, 1. travnja.

Da se Andrassv uvjeri, koliko vriede njegove nesrećne reforme za nas, evo mu na razmatranje izmedju puno dogadjaja sliedeći, za istinost kojih jamčimo pred svimi sudovi svieta.

Skoro Turci Ljubušani uhvatiše nekoliko pravednih kršćana, te u njimi u tamnicu sbog sumnje, da su primili puške iz Austrije.

Svjedočbe nije zvano, već puče glas, da su kršćani iz tamnice utekli. A kad tamo, Turci muklo ih podavili u tamnici sve kao piliće!

O ovom nema sumnje. Turci djavlijom' majstorijom vazda, kad koga hoće skrovito pogubiti, prospu glas: utekao je iz tamnice! Nit li bi se našao živ čovjek, koj bi smio reći, da nije utekao, jer bi platio glavom, što na pravedne Turke diže glavu.

- Na isti način i za isti uzrok Turci vitinski staviše u tavnicu nekoliko kršćana pravednih i na onom žestokom ledu za koj dan po četiri puta na dan uvodili bi ih u vodu rieke, sve do vrata cielo tielo držeć u vodi pojedan sat. Neko vrieme natrag pod istu sumju Turci Ljubušani uhvatiše jednog kršćanina pravedna, ter zaglaviše ga i osamariše, pak na njem za mnogo dana gonjahu vodu, klak, pržinu i crljenicu po čaršiji Ljubuškoga!

Takodjer Ljubušani ovih dana Turci uhvatiše dva ustaša i prikovaše ih u tavnicu za viticu. Drugog jela njim nedaju, po svjedočanstvu istih Turaka, osim što odrezuju njihova živa mesa, i tim ih pitaju, dok strašnom smrću nezaglave.

Prosto sada bielomu Svietu suditi, mogu li Hercegovci Bošnjaci—uzkliknuti: Živili Turci! Živila pokušanja Audrassjnal.

Primorac, 13. travnja 1876.

na vrh članka