Ljubuški :10 novih nalazišta čovječje ribice - audio i foto

Četvrtak, 21 Kolovoz 2014 11:22 Radio Ljubuški
Ispis PDF

vitina-ribicaU srijedu 20.kolovoza 2014. u Vitini je upriličeno otvaranje edukativnog panoa "Svi ovisimo od podzemnih voda - Shared dependence on groundwater": panoa s tematikom čovječje ribice i njenog staništa rijeke Trebižat i njenih podzemnih voda.„Cilj otvorenja edukativnog  panoa je početak podizanja javne svijesti o očuvanju prirodnih staništa čovječje ribice , a samim time i ekološke zaštite bogatstva podzemnih voda kojim obiluje područje Ljubuškog.“poručili su prilikom otvorenja panoa aktivisti iz Vitine  Ivan Bebek i Zlatko Grizelj.

Podsjećamo kako je 2006. godine u Vitini tijekom radova na vodovodu pronađena kolonija od 30 čovječjih ribica, a na području Ljubuškog čovječja  se redovito viđa u bunarima u Vitini, Otoku te na izvorištima Studenčice.

Po riječima špiljskog biologa Gregora Aljančića iz Slovenije zahvaljujući  novoj  metodi analize uzoraka vode koju provode stručnjaci iz Instituta za biologiju Ljubljana kojom se utvrđuje da li se na mjestu s kojeg je uzet uzorak nalazi stanište čovječje ribice , analizi koja je rađena na uzorcima vode sa 15 izvora rijeke Trebižat  sadašnji preeliminarni  rezultati pokazuju izvanredne nalaze  i  pokazuju da se može tvrditi o postojanju i do 10 novih staništa čovječje ribice u Ljubuškom.


O otvorenju panoa u Vitini, zaštiti nalazišta čovječje ribice i rezultatima analize sa biologom  Gregorom Aljančićem voditeljem Jamskog laboratorija Tular, laboratorija koji se već pola stoljeća bavi istraživanjem podzemnih voda i čovječje ribice razgovarala je Bjanka Medić.

U audio zapisu poslušajte i izjavu koju je za Radio Ljubuški dao suradnik na projektu valorizacije čovječje ribice u Vitini Zlatko Grizelj.U fotogaleriji pogledajte i nekoliko fotografija s otvaranja edukativnog panoaBjanka Medić/Radio Ljubuški

#
#