Zaboravljeni branitelji prosvjeduju kod graničnog prijelaza Bijača - audio i foto Istaknuto

Zaboravljeni branitelji prosvjeduju kod graničnog prijelaza Bijača - audio i foto

Više desetaka branitelja iz udruge „Zaboravljeni branitelji“ danas prosvjeduje u ljubuškoj općini.

S transparentima i zastavama hodaju uz samu državnu granicu sa Hrvatskom u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Bijača, a kontrolira ih više desetaka policajaca, te specijalaca, koji se brinu da se promet odvija nesmetano.

Na licu mjesta je i više policijskih automobila, a kada smo bili na mjestu prosvjeda, Darinko Boto, predsjednik ljubuške podružnice Udruge zaboravljenih branitelja rekao nam je kako zasad nisu imali problema s policijom, ali da ne znaju što će biti kasnije.

„Ovdje smo zbog neispunjenja naših zahtjeva koje smo uputili parlamentu, gdje smo tražili sazivanje sjednice po dvije točke, braniteljski dodatak i javnu objavu registra branitelja, na što se oglušio gospodin Edin Mušić i nije sazvao sjednicu unatoč tome što smo skupili 20 potpisa i tri parlamentarne stranke koje nas podržavaju. Dali smo mu već tamo polovinom prošlog mjeseca zahtjev da sazove sjednicu, imao je vremena i oglušio se. Mi samo tražimo svoja prava za koja smatramo da nam pripadaju i ništa drugo“, rekao je Boto.

On je dodao kako im nije preostalo ništa drugo nego reagirati na ovaj način. „Izgleda da ova vlast ništa drugo ne zna, niti ne poznaje, nego jezik ulice. Žao mi je, žao što se ovo događa s braniteljima, i što se „kunu“ u nas da smo mi temelj ove države, a svi nas gaze“, rekao je Boto. On je dodao kako su prosvjede organizirali u koordinaciji s borcima Armije BiH.

Klix.ba je danas objavio kako su demobilizirani borci također blokirali Blatušku petlju u Zenici, Golubinje u Žepču, Karuše kod Doboj Juga i kod prijevoja Ivan put Sarajevo-Konjic.

Bljesak.info navodi 'kako su se 'Zaboravljeni branitelji'' iz Gruda, Širokog Brijega i Posušja okupili u Širokom Brijegu na Trgu širokobriješnih žrtava, te su se uputili prema zgradi Vlade ŽZH, gdje ih je primio ministar branitelja ŽZH Mladen Begić. Čapljinski portal navodi kako su bili blokirali i prugu u Čapljini te kako je blokada trajala dva sata.

Poslušajte razgovor s Darinkom Botom

 

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

 

na vrh članka