Prvi dan devetnice sv. Anti na Humcu

Prvi dan devetnice sv. Anti na Humcu

Jučer je Crkva proslavila svetkovinu Pedesetnice ili Duhova, dan kada je Duh Sveti u obliku plamenih jezika sišao nad apostole i Blaženu Djevicu Mariju.


Čin koji je označio kraj strahu koji je prevladavao u srcu prvih vjerovjesnika te predstavio Pracrkvu svijetu. Također ovim danom završava Vazmeno (Uskrsno) vrijeme u liturgijskom kalendaru Crkve te počinje „Vrijeme kroz godinu“.


Upravo na jučerašnji dan počele su i devetnice sv. Anti na Humcu. Jučerašnji program započeo je molitvom Gospine krunice u 17:30, te pobožnošću sv. Anti i svetom misom u 18 sati. Euharistijsku gozbu je predslavio fra Tihomir Bazina, župnik na Čerinu. Nadahnut temom „Krist, nada naša“ (usp. 1 Tim 1, 1), fra Tihomir je, provlačeći temu nade od praoca Abrahama pa sve do sv. Pavla, želio predočiti i dokazati da naša nada bude jedino u Bogu, jer svaka druga nada koja nije usmjerena na Boga je prazna i lažna. Ponude ovoga svijeta nude nam razne oblike nade, no samo jedan je pravi i istinski izvor te bogoslovne kreposti – u Bogu. Nada nikada nije prizemna, uvijek je usmjerena ka nečem iznad nas, ka onom što nas sve obuhvaća, a samo po sebi je neobuhvatljivo.


Na misi je pjevao veliki župni zbor sv. Ante s Humca pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice.

 


Piše: fra Fran Ćorić /franjevci-humac.net


Večerašnji program:


PONEDJELJAK, 5.lipnja 2016.


Tema: Poniznost, majka svih kreposti

Predvoditelj: fra Bojan Rizvan, Zadar

Predmolitelj: fra Marin Karačić

Pjeva: Dječji zbor Ljiljani sv. Ante

na vrh članka