U Ljubuškom potpisani provedbeni ugovori o isporuci i prihvaćanju vode - audio i foto Istaknuto

U Ljubuškom potpisani provedbeni ugovori o isporuci i prihvaćanju vode - audio i foto

Jedinice lokalne samouprave i nadležna komunalna trgovačka društva-poduzeća s državnih područja BiH i Republike Hrvatske, čiji su sustavi javne vodoopskrbe presječeni državnom granicom, u srijedu su u Ljubuškom potpisali provedbene ugovore o isporuci/prihvaćanju vode, kao i ugovore o sufinanciranju vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Vrgorac-Ljubuški.

Provedbeni ugovori potpisani su između Općine Tomislavgrad, JKP d.o.o. Tomislavgrad, Grada Imotski, općina Proložac, Lokvičići, Lovreć, Cista Provo, Runović, Zagvozd, Podbablje i Zmijavci, Vodovoda Imotske krajine d.o.o. Imotski, Grada Trilja, Grada Sinja, općina Hrvace, Otok, Dicmo, Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine d.o.o. Sinj, s jedne strane i Hrvatskih voda i Vodogradnje d.o.o. Tomislavgrad s druge strane. Ovim ugovorom uređuje se način upravljanja i poslovanja na izgrađenim objektima regionalnog vodovodnog sustava Josip Jović, uvjeti isporuke/preuzimanja vode, cijena, maksimalna količina vode koja se može isporučiti/prihvatiti i minimalna količina vode koja se mora platiti isporučitelju, sukladno odredbama Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske  o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom iz 2015. godine. Regionalnim vodovodom Josip Jović riješen je problem vodoopskrbe za 14 jedinica lokalne samouprave na području Republike Hrvatske, kao i općine Tomislavgrad sa područja Bosne i Hercegovine.

Sporazum o participaciji dijela troškova na trasi vodovoda Vojnići (općina Ljubuški) - Mijaca (Grad Vrgorac) potpisan je između Komunalnog d.o.o. Vrgorac s jedne strane i Parkova d.o.o. s druge strane čime su regulirani uvjeti za isporuku/prihvaćanje pitke vode za naselja pograničnog dijela Općine Ljubuški i to Prolog (Barbiri) i Kašče (Šipovača) sukladno odredbama Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom iz 2015. godine.

Izgradnja vodoopskrbnog sustava na području BIH i to izgradnja vodoopskrbne infrastrukture i objekata Crpna stanica Kapel Mala, Vodospreme Podvodice (Gulovina) sa crpnom stanicom, Donje Dole sa crpnom stanicom, Gornje Dole sa crpnom stanicom i Greda sa hidroforskim postrojenjem ukupne vrijednosti 6.300.000,00 kuna, te na području Republike Hrvatske i to: izgradnja vodoopskrbe infrastrukture naselja Mijaca ukupne vrijednosti 1.200.000,00 kuna, kao i  Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Vrgorac-Ljubuški za 2018. godinu između Hrvatskih voda, s jedne strane i Komunalno d.o.o. Vrgorac s druge strane.

Sve sudionike i potpisnike na početku pozdravio je domaćin, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić sa svojim suradnicima, a prisutne je pozdravio i premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi Republike Hrvatske Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo gostoprimstvom domaćina, te uputio iskrene čestitke potpisnicima ugovora  „Čestitam općinama i gradovima koji su temeljem potpisanih ugovora regulirali svoje odnose. Svako novo kućanstvo, svaka nova obitelj spojena na vodovodnu mrežu je uspjeh, u tom svjetlu trebamo i gledati današnje potpisivanje ovih ugovora."

Kada je riječ o vrijednostima potpisanih ugovora  koji se tiču područja Ljubuškog, ministar je kazao kako „Ugovor između Ljubuškog i Vrgorca na izgradnji infrastrukture je oko 7.500.000 milijuna kuna, a vrijednost radova u prvoj fazi u 2018. godini trebala bi iznositi oko 2.500.000 milijuna kuna".

Iznos sufinanciranja u prvoj fazi iznosi za Hrvatske vode 2.000.000 kuna i Općinu Ljubuški 500.000 kuna.

Svečanom potpisivanju nazočili su, uz ostale, predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora, ujedno i predsjednik BiH dijela Povjerenstva za vodno gospodarstvo BiH-RH Damir Mrđen, te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH i Hrvatskih voda na čelu s državnim tajnikom Mariom Šiljegom.

U audioprilogu poslušajte što je rekao ministar ĆorićRadio Ljubuški

na vrh članka