Održana šesnaesta „Zvirićka večer“ - audio i foto Istaknuto

Održana šesnaesta „Zvirićka večer“ - audio i foto

Stanovnici sela Zvirići u općini Ljubuški održali su svoju tradicionalnu Zvirićku večer.

Ove godine bila je 16. po redu i, kao što se događalo svih proteklih godina, okupila je velik broj Zvirićana, domaćih i raseljenih.

Jučerašnji susret počeo je svetom misom u 19 sati koju je predvodio humački župnik fra Ljubo Kurtović, u koncelebraciji s gvardijanom fra Darijom Dodigom, fra Ivanom Paponjom i fra Žarkom Ilićem, a pjevanjem ju je uzveličala Zvirićka mladež.

Prošle godine su Zvirićani blagoslovili spomenik poginulim u drugom svjetskom ratu, poraću i domovinskom ratu. Ove godine su dodali još jedan spomenik poginuloj Anđi Ilić, nakon što su naknadno dobili informaciju o njezinom stradanju te su odlučili da svake godine baš na Zvirićku večer posebno se sjećaju poginulih u drugom svjetskom ratu, u poraću te domovinskom ratu i tako im odaju posebnu počast prinoseći vijenac i svijeću.

Nakon svete mise i polaganja vijenca, druženje je jučer nastavljeno na mjesnom malonogometnom igralištu ispred Zvirićke kuće, gdje su Zvirićani i njihovi gosti uz zabavni program proveli ugodnu večer.

Kako je istaknuo Velimir Paponja, predsjednik udruge Zvirićke hrvatske zajednice koja je ujedno i organizator ove manifestacije, "Zvirićka večer" je prigoda da se oni koji su ostali i oni koji su otišli druže do kasno u noć.

"Mi smo malo selo, odseljavanje se događa i sada, ali ono što se događalo 70-tih godina, kada nismo imali ni vode ni puta, "maltene" ni svijetla, to je bilo doba kada je najviše naših odselilo. Mi sada imamo negdje oko tri i pol tisuće Zvirićana raseljenih po svijetu. Ideja o okupljanju svih Zvirićana rodila se 2002. kada je uveden vodovod koji je vratio život u selo. Na toj proslavi otvaranja vodovoda rodila se ideja da pokušamo okupiti sve Zvirićane, pa smo tako godinu kasnije 2003. krenuli s "Zvirićkom večeri" koja je bila pun pogodak i sada svi oni koji su vani planiraju odmor kako bi bili slobodni na tu večer, da budu tu prisutni sa svojim domaćim ljudima", rekao je Paponja, koji je dodao kako je kroz proteklih 16 godina "Zvirićka večer" izrasla u manifestaciju koju "svako selo poželjeti može".

Paponja je podsjetio kako su u proteklih nekoliko godina uspjeli odraditi nekoliko infrastrukturnih projekata važnih za selo, te se zahvalio svima koji su pomogli njihovom selu, načelniku Nevenku Barbariću, Općinskom vijeću Ljubuški, Županiji Zapadnohercegovačkoj, te Vladi RH, kao i iseljenim Zvirićanima, počev od Mladena Jurkovića, koji živi u Americi, a dosada je u Zviriće uložio preko 100.000 dolara.

Više o "Zvirićkoj večeri" i odrađenim projektima poslušajte u audiozapisu

 

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

na vrh članka