Logo
Ispiši ovu stranicu

Likovna kolonija Ljubuški obogatila naš grad vrijednim slikama Križnog puta - audio i foto Istaknuto

Likovna kolonija Ljubuški obogatila naš grad vrijednim slikama Križnog puta - audio i foto

U prekrasnom ambijentu obiteljskog imanja Zore Bebić u Grabu, daleko od očiju šire javnosti, u proteklih sedam dana, nastao je novi Križni put – četrnaest slika križnog puta.

Slike su u okviru Likovne kolonije „Ljubuški“, nekadašnje Likovne kolonije „Drago Galić“ izradili umjetnici iz Udruge „Hlebinski slikari i kipari naive“ i Udruge „Kloštranska paleta“.

Ove godine je Likovna kolonija bila tematska, pa je tako sedam umjetnika izradilo četrnaest postaja Križnog puta – svaki umjetnik po dvije postaje. U izradi Križnog puta sudjelovali su slikari: Josip Gregurić, Stjepan Pongrac, Zlatko Kolarek, Branko Matina, Mirko Horvat, Mirko Markešić i Ivan Rođak.

Sve slike izrađene u ovoj Koloniji ostaju u vlasništvu općine Ljubuški.

Ova likovna kolonija, koja se dugo vremena održavala kao likovna kolonija “Drago Galić”, a sada nosi ime likovna kolonija „Ljubuški“ održava se već 13. godinu za redom, i to u prvom redu zahvaljujući akademskom kiparu Vinku Galiću koji je „glavni krivac“ i najzaslužniji za pokretanje ove kolonije i za njezino „održavanje na životu“ svih ovih godina.

Vinko Galić, je prvih pet godina osobno financirao njezino održavanje, a potom se uključila i općina Ljubuški, te nekoliko tvrtki podupiratelja. Danas koloniju uglavnom financira općina Ljubuški.

Zahvaljujući ovoj koloniji općina Ljubuški je bogatija za preko 400 radova nastalih tijekom svih ovih godina, potvrdio nam je u razgovoru Galić. Svi ti radovi završili su uglavnom u Franjevačkom samostanu na Humcu.
U kratkom razgovoru Galić nam je rekao kako je sve počelo na Bijači, međutim to nije bio ni blizu adekvatan prostor za održavanje kolonije, nije bilo osnovnih higijenskih uvjeta, uz sve ostale probleme morali su mučiti muku čak i s pitkom vodom i spavanjem. Tako se gospođa Zora Bebić iz Graba ponudila da se kod nje može održati kolonija, a financijski je za uređenje prostora i ostale potrebe pomogla Općina Ljubuški i nekoliko tvrtki podupiratelja. Galić je sada presretan što je Općina Ljubuški prepoznala važnost ove manifestacije te sada ona financira i organizira koloniju.

Razgovarali smo i s umjetnicima Zlatkom Kolarekom i Stjepanom Pongracom koji su istaknuli kako oni, ali i ostali slikari uvijek vrlo rado dolaze na ovu koloniju. Ove godine ih je došlo nešto manje jer neki od slikara ne vole raditi tematske kolonije kakva se održava ove godine. Posebno ističu svoje prijateljstvo i dugogodišnju uspješnu suradnju s Vinkom Galićem, te gostoprimstvo svoje domaćice Zore Bebić i njezine kćerke Senke Mihaljević.

Naglašavaju da uvijek rado dolaze u Ljubuški i da se rijetko gdje tako dobro osjećaju kao u Grabu.


U audio zapisu poslušajte što su za Radio Ljubuški kazali: Vinko Galić, Stjepan Pongrac i Zlatko Kolarek.

Vinko Galić

 

 

Stjepan Pongrac

 

 

Zlatko Kolarek

kolonija-grab2018-1.jpg kolonija-grab2018-10.jpg kolonija-grab2018-11.jpg

kolonija-grab2018-12.jpg kolonija-grab2018-13.jpg kolonija-grab2018-14.jpg

kolonija-grab2018-15.jpg kolonija-grab2018-16.jpg kolonija-grab2018-17.jpg

kolonija-grab2018-18.jpg kolonija-grab2018-19.jpg kolonija-grab2018-2.jpg

kolonija-grab2018-20.jpg kolonija-grab2018-21.jpg kolonija-grab2018-22.jpg

kolonija-grab2018-23.jpg kolonija-grab2018-3.jpg kolonija-grab2018-4.jpg

kolonija-grab2018-5.jpg kolonija-grab2018-6.jpg kolonija-grab2018-7.jpg

kolonija-grab2018-8.jpg kolonija-grab2018-9.jpg

Radio Ljubuški

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!