U Ljubuškom održana premijera filma "Heroji se ne zaboravljaju – priča o Petru Tomiću (Toniću)" - audio i foto Istaknuto

U Ljubuškom održana premijera filma "Heroji se ne zaboravljaju – priča o Petru Tomiću (Toniću)" - audio i foto

U hotelu Bigeste u Ljubuškom u organizaciji Općine Ljubuški u ponedjeljak 17.prosinca održana je projekcija  dokumentarnog  filma Hrvatske radiotelevizije  „Heroji se ne zaboravljaju“  o američkom junaku Petru Hercegu Tomiću ( Toniću) rođenom u Prologu 3.lipnja 1893.godine , posthumno odlikovanom najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost  Medaljom časti  za svoje junaštvo i požrtvovnost tijekom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine, u kojem je izgubio život.

Projekciji filma prisustvovali su producent Drago Škobić i urednik i scenarist filma Vladimir Brnardić koji se prije projekcije obratio okupljenima govoreći o svojim iskustvima prilikom nastajanju filma.

Film prati dvije povezane priče;  priču o američkom junaku hrvatskog podrijetla Petru Hercegu ali i priču o desetljećima dugoj potrazi za njegovom obitelji kojoj bi se uručila Medalja časti, potragu koju je predvodio umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney  koji je posjetio Petrov rodni kraj i pronašao Petrove potomke u Prologu , te američkoj mornarici predočio dokaze o obiteljskom stablu koje je pronašao u franjevačkom samostanu Sv.Ante na Humcu zahvaljujući pomoći fra Vinka Dragičevića.

Poslije šest i pol desetljeća  jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega Tomića, 2006. godine, na nosaču zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise, usidrenim ispred Splita, a medalju je u ime obitelji primio umirovljeni pukovnik HV Srećko Herceg koji se nakon projekcije filma  obratio prisutnim gledateljima iskazavši zadovoljstvo što je projekcija filma održana u rodnom kraju Petra Hercega u Ljubuškom.

U audio zapisu poslušajte razgovor sa Vladimirom Brnardićem  i Srećkom  Hercegom

Foto:

Bjanka Medić/Radio Ljubuški

na vrh članka