Gimnazijalci u Ljubuškom iznijeli svoje kritike na školski sustav - audio i foto Istaknuto

Gimnazijalci u Ljubuškom iznijeli svoje kritike na školski sustav - audio i foto

Zanimljiv događaj danas se zbio u Gimnaziji Ljubuški.

Na inicijativu Vijeća učenika, gimnazijalci su održali predavanje profesorima, ali i svojim vršnjacima na kojem su iznijeli svoje zamjerke na školski sustav.

Predavanje pod nazivom "Škola to smo mi" bilo je popraćeno zanimljivim izlaganjima, prezentacijama i videozapisima.

Gimnazijalci su se požalili kako školski sustav ubija kreativnost, da uče stvari koje im kasnije neće služiti u životu, da učenje za ocjenu treba zamijeniti učenje za čitav život.

Prezentirali su finski i švedski model obrazovanja, te na kraju ponudili svoje prijedloge za unaprijeđenje školstva u BiH.

"Mislim da činjenica kako školski sustav nije bio reformiran u toliko godina ne služi nikome, ni profesorima ni nama, niti napretku države. Mora se nešto promijeniti", poručila je jedna gimnazijalka.

"U sistemu učenja i vrednovanja znanja ništa se nije promijenilo stotinu godina. I dalje je ocjena važnija od znanja. Koji je smisao učenja napamet gradiva koje će ubrzo biti zaboravljeno. Profesori rastrgani između nastavnih planova i programa, te kataloga državne mature. Ako ne predaju po nastavnim planovima i programima, doći će im inspekcija. Ako ne pripremaju učenike da dobro riješe test mature, boje se da će ispasti nekompetentni. Nastaje čitava zbrka.... Učenje za ocjenu mora promijeniti učenje za čitav život. Kreativnost i talenat se ne vide i ne cijene. Škola mora biti mjesto pronalaženja i razvijanja talenata, sklonosti i kreativnih sposobnosti, kako bi nam pomogla snaći se u neizvjesnim situacijama", poručili su, između ostalog, ljubuški gimnazijalci.

Poslušajte što su rekli za Radio Ljubuški

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

 

na vrh članka