Ljubuški: Predsjednik Čović otvorio Sabirno-distribucijski centar u poslovnoj zoni “Zvirići” Ljubuški - audio i foto Istaknuto

Ljubuški: Predsjednik Čović otvorio Sabirno-distribucijski centar u poslovnoj zoni “Zvirići” Ljubuški - audio i foto

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je u Ljubuškom, u poslovnoj zoni Zvirići otvorio moderni novosagrađeni objekt sabirno-distributivnog centra, namjenjenog za bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća, odnosno prodaju bez nakupaca.

-Ovo je primjer kako treba raditi u budućnosti, na neki način da damo poseban poticaj razvoju ovog dijela infrastrukture, kazao je predsjednik Čović u izjavi medijima nakon otvaranja sabirno-distributivnog centra u Ljubuškom.

-Trebamo ulagati u našu infrastrukturu, da ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom pa i ova zadruga Plodovi zemlje ovdje, ali i mnogi drugi, imaju uvjete koji imaju danas slični proizvođači bilo gdje u svijetu. Mi smo uvjetovani trenutnim tržišnim uvijetima kada se proizvodi koje imamo mogu na odgovarajući način skladištiti, istaknuo je dr. Čović te je dao potporu ovom projektu

Grad Ljubuški u suradnji s i poljoprivrednom zadrugom “Plodovi zemlje”, Vladom ŽZH, te stranim partnerima, pokrenuli su ovaj projekt te izgradili sabirno-distributivni centar u poslovnoj zoni “Zvirići”.

Radi se o vrijednom i moderno opremljenom objektu s hladnjačom, u koji je uloženo preko 1.000.000,00 KM, a koji će pomoći poljoprivrednicima u pripremi i plasmanu njihovih proizvoda.

Centar će biti od iznimne pomoći za ljubuški mladi krumpir koji je već prepoznat na tržištu Europske unije koji zbog ranoga sazrijevanja, nema konkurenciju. Ovaj distribucijski centar će služiti i za druge vrste povrća. Očekuje se da postane centar i za ostale grane poljoprivrede, od voćara, maslinara, pčelara, jer svima njima treba i može biti poticaj, istaknuto je danas prilikom otvaranja.

Centar bi trebao donijeti velike i važne novine u radu i poslovanju, ali i plasiranju i prodaji poljoprivrednih plodova iz Ljubuškog te drugih okolnih općina.

U audiozapisu poslušajte što su danas rekli predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Dubravko Vukojević i gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić

 

1. FAZA SABIRNO DISTRIBUCIJSKOG CENTRA ZVIRIĆI – osnovni podaci

Vrijednost je oko 1 000 000 KM (sufinanciranje Grad Ljubuški, IFAD, Vlada ŽZH, Vlada RH, PZ Plodovi zemlje)

Ukupna površina 1. Faze je  630 m² (vanjske dimenzije) od toga je 600 m² unutarnjeg korisnog prostora

Od toga :

2 rashladne komore sa po 144,27 m²   sa 0+ rasladnim režimom za svježe voće i povrće ( ukupno 1154 m³ hlađenog prostora)

Skladište za ambalažu 54,13 m²

Prostor za manipulaciju robom 225,96 m² također opremljen rashladnim uređajima i digitalnom vagom

Kada saberemo sav prostor sa mogućnošću hlađenja 2 komore + manipulacija dolazimo do površine od 514,5 m² ili preko 2000 m³ hlađenog prostora.

Dalje imamo:

Uredski prostor na 17,15 m²

Sanitarne prostorije (WC i tuševi) 12,71 m²

Parcela je površine 7.500 m²

  • Faza od 630 m² predstavlja potpuno funcionalan objekt za potrebe prikupljanja, skladištenja, pripreme i distribucije svježe robe na tržište.

Ukupan projekt 1.i 2. FAZA je površine 1.480 m² (2.faza će se realizirati kada to potrebe i mogućnosti dozvole.)

Radio Ljubuški

na vrh članka