Logo
Ispiši ovu stranicu

Koncert „Prijateljstvo Japana i Mostara“ Yoko Nishii - glasovir

Koncert „Prijateljstvo Japana i Mostara“ Yoko Nishii - glasovir

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ i Hrvatski dom „Herceg Stjepan Kosača“ organiziraju koncert japanske pijanistice Yoko Nishii.


Koncert će se održati u četvrtak 13. rujna 2018. godine u 20:00 sati u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Program
J.S.Bach / Busoni: Chaconne in D Minor
F.Liszt: Liebestraume No.3
Mephisto Waltz No.1
Kosaku Yamada: Karatachi-no-Hana /
The flowers of the orange jasmine trees
Dora Pejačević: Cvjetni vrtlog Op.45
Božidar Kunc: Nokturno in F Sharp Minor Op.32-1
Živko Kljuce: Tema s varijacijama
S.Rachmaninoff: 3 Preludes

YOKO NISHII rođena je u gradu Ise u Japanu. Već od četvrte godine života pohađa privatne satove klavira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. nastavlja učenje u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine, odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu.

U samo dvije godine završava  četverogodišnji studij (2000.), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.). Usavršavanje  nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske Vlade (2005.-  2007.), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković” (2001.- 2003.).

Kao  korepetitorica surađuje na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Trenutno radi na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu. Pobjednica je ili finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Održala je brojne solističke recitale. Nastupala je u Hrvatskoj, i kao korepetitorica, i u komornim sastavima (46 solističkih recitala u 24 grada), zatim u Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.


Ustrajno radi na istraživanju i promociji hrvatskih skladatelja i hrvatske glazbe. U veljači 2015., u izdanju japanske diskografske kuće ‘Herb Classics’, objavila je dvostruki CD s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević, povodom 130. godišnjice njezina rođenja.

 

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!