Fra Andrija franjevačke mučenike “okitio” Klovićevim slikama

Fra Andrija franjevačke mučenike “okitio” Klovićevim slikama

Fra Andrija Nikić, predsjednik Akademije i Napretka Mostar, obavijestio je javnost o kalendaru za 2021. godinu.

- Naš povijesni kalendar za 2021. posvećen je devedeset i trojici (93) hercegovačkih franjevačkih uznika – zatvorenika između 1945. i 1986. Mučeništvo i uzništvo naših fratara osuđenih na više od 349 godina s više od 1700 katolika potvrđuje, i naši suvremenici su potvrdili, da su dram radosti i u komunističkom jednoumlju fratri plaćali tijelom i dušom - naglasio je fra Andrija, prenosi Vecernji.ba.

Mučenike predstavljene u kalendaru okitio je sitnoslikama hrvatskoga redovnika i svećenika Julija Jurja Klovića (1498. - 1578.). - U Italiji se družio s najistaknutijim umjetnicima i humanistima - Michelangelom, Vasarijem, El Grecom i drugim velikanima. Klovićev Časoslov Farnese stoljećima zaokuplja pozornost i izaziva udivljenje svoje rijetke i izabrane publike. Taj Časoslov, kao što su Klovića prozvali Michelangelom sitnoslikarstva, nazivaju sikstinskom kapelom džepnoga formata te na stranicama i ovogodišnjeg Akademijina i Napretkova kalendara kiti naše uznike, a promatračima postaje Biblia pauperum kojom redovnik Julije Klović evangelizira gledatelje izdvojenih jedinstvenih slika s evanđeoskim porukama - podsjetio je. Naglasio je da će kalendar biti dostupan na www.hkd-napredak-mostar.ba.

kalendar fra andrija 2021 | Autor :

Za kraj je svima zaželio sretniju i blagoslovljeniju iduću godinu u kojoj će se datumi pratiti preko omiljenog kalendara

Izvor: Dnevnik.ba

na vrh članka