Modriću uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza

Modriću uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (33), optužen za poreznu prijevaru u Španjolskoj, nagodio se s tamošnjom poreznom upravom te je pristao platiti 1.4 milijuna eura u zamjenu za osmomjesečnu zatvorsku kaznu, izvijestile su novine El Mundo. Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je prošle godine nogometaša Real Madrida i njegovu supruga Vanju Bosnić za poreznu prijevaru od 870.728 eura, a u siječnju ih je saslušao istražni sudac pored Madrida. Oni su u Luksemburgu otvorili tvrtku Ivano S.a.r.l. na račun koje je Modrić dobivao novac od sponzorskih ugovora 2013. i 2014. godine.

Istraga je počela 2016. kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreznoj prijavi nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora. U imovinskoj kartici je navodno naveo da je vlasnik tvrtke Ivano S.a.r.l. čija je upraviteljica njegova supruga. Porezna policija je pregledala tvrtku Ivano S.a.r.l. u Luksemburgu te ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlenika i opremu, te da služi nogometašu za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj.

Za porezne prijevare veće od 120.000 eura u Španjolskoj su propisane zatvorske kazne između jedne i pet godina. Modrić se nagodio priznavši krivnju i prihvativši osmomjesečnu zatvorsku kaznu koja mu je pretvorena u novčanu kaznu, tvrdi El Mundo pozivajući se na uvid u sporazum.

Zatvorske kazne do dvije godine mogu se pretvoriti u novčane kazne ako osoba ranije nije bila kažnjavana. Modrić i njegova supruga time su izbjegli suđenje na kojem su mogli biti oslobođeni optužbe, ali i osuđeni. U slučaju osuđujuće presude mogli su dobiti dvije ili više godina zatvora koje bi u tom slučaju morali izdržavati.

Nagodbom su pristali platiti 870.728 eura neplaćenog poreza, kamatu od oko 129.272 eura, kaznu od 348.291 te iznos od 60.000 eura umjesto odlaska na osam mjeseci u zatvor. Sveukupno 1.4 milijuna eura.

Modrićev odvjetnik Jose Antonio Choclan Montalvo nije odgovorio na upit, a porezna uprava je priopćila da ne smije davati informacije o poreznim obveznicima.

Luka Modrić, istražni sudac Gonzalo Salgado i državno odvjetništvo u subotu nisu bili dostupni za komentar.

Hrt.hr

na vrh članka