Ovogodišnje NBA finale produljilo nevjerojatan Shaqov rekord koji je gotovo nemoguće srušiti

Ovogodišnje NBA finale produljilo nevjerojatan Shaqov rekord koji je gotovo nemoguće srušiti

Shaquille O'Neal u 19 godina NBA karijere izgradio je status jednog od najboljih i najdominantnijih igrača u povijesti košarke.Osvojio je četiri naslova, igrao za šest NBA franšiza, a najbolje partije pokazivao je u Los Angeles Lakersima gdje je osvojio tri titule u četiri sezone. U Miami Heatu je uzeo još jedan prsten, a još je igrao i za Orlando Magic, Phoenix Sunse, Cleveland Cavalierse i Boston Celticse.

S obzirom na veliki broj različitih ekipa u kojima je igrao, možda i ne treba toliko čuditi jedan od Shaqovih rekorda koji nikada neće biti srušen. Naime, 36 godina zaredom jedan čovjek koji je tijekom O'Nealove karijere barem sezonu proveo s njim (u razdoblju od 1992. do 2011) igrao je u NBA finalu.

Neuništivi niz

Niz je započeo još 1983. kada je Greg Kite, Shaqov suigrač kasnije u karijeri u Orlandu, igrao za Boston u finalu. Byron Scott je bio u Lakersima i igrao s najdominantnijim centrom kasnije jednu sezonu u Los Angelesu. Kite i Scott su produljili niz do kraja 80-ih kada su ga preuzeli Dennis Rodman i Jon Salley u Detroitu. Obojica su također igrala sa Shaqom u Lakersima. Horace Grant su nakon toga nastavili niz do sredine 90-ih kada je O'Neal upisao prvi nastup u NBA finalu, s Orlandom. Od tada su Rodman i Ron Harper produljili niz do 1999. kada je Jerome Kersey, koji je igrao jednu godinu s O'Nealom u Lakersima, bio dio šampionske ekipe Spursa.

Shaq je zatim igrao u pet od sljedećih 7 NBA finala. U dva finala kada ga nije bilo igrao je Robert Horry, važan dio šampionskih Shaqovih ekipa u Los Angelesu. Nakon toga glavni igrači u ligi postaju LeBron James i Kobe Bryant i jedan od njih dvojice je uvijek bio u finalu u sljedećih 12 NBA sezona. S LeBronom je Shaq igrao u Clevelandu. To nas dovodi do ovogodišnjeg finala u kojem će igrati Danny Green, O'Nealov suigrač iz Clevelanda 2009. godine, sada igrač Toronto Raptorsa, prenosi Index.

36 godina barem jedan od Shaqovih suigrača je igrao u NBA finalu. Warriorsi i Raptorsi će u noći s četvrtka na petak započeti 73. finalnu NBA seriju, što znači da je barem jedan od O'Nealovih brojnih suigrača igrao u gotovo pola NBA finala.

Pogled.ba

na vrh članka