Iako je postavila dva nova državna rekorda, najbolju plivačicu BiH ne želi?

Iako je postavila dva nova državna rekorda, najbolju plivačicu BiH ne želi?

Amina Kajtaz, najbolja bh. plivačica, koja već sada ima ispunjenu B normu za Olimpijske igre, proteklih nekoliko dana boravila je u Sarajevu, gdje je sudjelovala na Državnom prvenstvu BiH.Rijetki su mediji koji su uopće popratili ovo natjecanje, na kojem je Amina Kajtaz postavila dva nova državna rekorda. Amina je već odavno počela pripreme za nastup na Olimpijadi u Tokiju, ali njeno napredovanje bi moglo biti usporeno zato što se gotovo sama financira, prenosi Klix.ba pismo obilteji Kajtaz. 

Najbolja bh. plivačica trenutno trenira u Zagrebu, s obzirom na to da uvjeti u BiH nisu adekvatni za pripremu najboljih plivača. Pri tome, Amina Kajtaz je od Grada Zagreba, točnije gradonačelnika ovog grada Milana Bandića, imala plaćen stan za boravak na godinu. Ovaj dogovor je nedavno istekao, pa se bh. rekorderka mora sama snalaziti za plaćanje.

Vrata državnih institucija Amini Kajtaz nitko neće da otvori i žalosno je što se jedna perspektivna sportašica, kojih u BiH i nema mnogo, mora oglašavati putem medija naglašavajući kako je nastavak njene karijere itekako upitan zbog nedostatka financijskih sredstava.

Rješenje bi bilo otići i nastupati za drugu zemlju, a poziva itekako ima, ali Amina Kajtaz se želi natjecati pod zastavom Bosne i Hercegovine, s tim što Bosna i Hercegovina, odnosno ljudi koji mogu pomoći, ne pridaju neki prevelik značaj njenim nastojanjima da BiH promovira najboljem mogućem svjetlu.

Amina Kajtaz jedna je od rijetkih bh. sportašica koja ima sportsku perspektivu i da ima približne uvjete kao njeni vršnjaci iz drugih zemalja, pravila bi još bolje rezultate.

Pitanje je,  želi li Bosna i Hercegovina uopće da se promovira kroz sport i sportaše ili želi natjerati bh. perspektivne plivače, plivačice, džudiste, košarkaše i košarkašice, da potraže sreću pod zastavama drugih zemalja, koji im nude sve moguće uvjete za napredovanje, počev od plaćenih priprema, mjesta boravka i takmičenja na kojima bruse formu.

Amina Kajtaz se želi boriti za Bosnu i Hercegovinu, ali Bosna i Hercegovina se mora početi boriti za nju, ali i za ostale, jer malo je kompanija koje su spremne izdvojiti svoj novac i financirati pripreme za Olimpijadu.Obitelj Kajtaz se bori na sve načine da Amina spremno dočeka Olimpijadu i predstavi BiH na dostojanstven način u Tokiju, gdje očekuje zaista velike rezultate, a u pomoć je priteklo nekoliko sponzora, koji još od ranije podržavaju sport, što je nažalost kap vode u bazenu.

A vrata državnih institucija su i dalje zatvorena. Do kada?, pita se obitelj plivačice iz Mostara...

Pogled.ba

na vrh članka