Njemački mediji s divljenjem pišu o Vladi Stenzelu, hrvatskom “rukometnom mađioničaru” koji se iz Wiesbadena vratio u Skradin

Njemački mediji s divljenjem pišu o Vladi Stenzelu, hrvatskom “rukometnom mađioničaru” koji se iz Wiesbadena vratio u Skradin

Njemačka novinska agencija (DPA) danas je objavila, a mnogi njemački mediji su prenijeli, priču iz Skradina o bivšem „rukometnom mađioničaru“ i hrvatskom treneru Vladi Stenzelu koji je danas, 23. srpnja, napunio 85 godina života, piše Fenix Magazin.

Kao izbornik reprezentacije Njemačke Vlado Stenzel je 1978. godine ostvario jedan od najvećih uspjeha njemačkog rukometa – osvojio je prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Danskoj pobjedom u finalu protiv Sovjetskog saveza, što je bilo prvo osvajanje svjetskog zlata za njemački rukomet nakon Drugog svjetskog rata.

-Stenzel ne živi više u Wiesbadenu. Prije 12 mjeseci se vratio u svoju domovinu Hrvatsku i živi  “na prekrasnom mjestu” u Skradinu, “fantastičanom kutku” u blizini hrvatske jadranske obale između Splita i Zadra. Tamo ima šumu, a “prekrasno more” je udaljeno samo 15 minuta. Gotovo svaki dan odlazi u šetnju ili kupanje, piše njemački novinar koji opisujući legendarnog hrvatskog trenera koji je odveo njemačku reprezentaciju do senzacionalne pobjede koja je vratila slavu njemačkog rukometa.

Opisujući slavje nakon trilera protiv Sovjetskog Saveza, novinar piše kako je Stenzel na glavi nosio zlatnu krunu od papiru kada su njemački igrači predvođeni Horstom Spenglerom i Heinerom Brandom na ramenima iznijeli hrvatskog trenera iz dvorane.

-Bio je vrlo dobar trener koji je bio ispred svog vremena, barem u Njemačkoj, kaže Brand pričajući kako je Stenzel “njemačkom rukometu jasno stavio do znanja kako se treniranjem dva puta tjedno ne može doći do vrha”. Vođeni Stenzelom, Brand i društvo su počeli trenirati dva puta dnevno po dva sata. Kasniji nacionalni trener Brand se s mučnim osmijehom sjeća jednog Stenzelovog treninga od tri sata i 40 minuta.

-Mislili smo da je nakon dva sata gotovo. Ali prevarili smo se, kaže Brand.

Stenzelov odnos sa njegovim igračima je uvijek ostao blizak. To potvrđuje i njegov najnoviji poziv igračima s kojima je osvojio najveća svjetsko i olimpijsko odličje da idući utorak dođu kod njega u Skradin.

Uz njemačke igrače koji su osvojili svjetsko prvesntvo u Danskoj 1978. godina, Stenzel je na zajedničko druženje pozvao i igrače bivše rukometne reprezentacije Jugoslavije s kojima je osvojio zlatnu olimpijsku medalju na Olimpijadi 1972. godine u Münchenu. Tadašnju jugoslavensku reprezenatciju u najvećim dijelu su činili rukometaši iz Hrvatske među kojima su uz ostale bili i Hrvoje Horvat, Branislav Pokrajac, Zdravko Miljak, Abaz Arslanagić, Zdenko Zorko, Miroslav Pribanić i drugi.

Uz jela s roštilja i fantastična hrvatska vina Stenzel će se, pišu njemački mediji, pobrinuti i za  “lijepu dalmatinsku glazbu” a prije toga će se svi zagrijati uz hrvatsku rakiju. Potvrdu dolaska u Skradin Stenzlu su već poslali njegovi bivši njemački reprezentativci Brand, Klühspies, Manfred Hoffmann, Gerd Rosendahl, …

Bit će to zasigurno lijepo druženja i promocija Skradina, ali i hrvatskog turizma.

Fenix-magazin/SIM/Ivan Matić

na vrh članka