Jugoplastika prije 31 godinu postala prvak Europe

Jugoplastika prije 31 godinu postala prvak Europe

Na današnji dan prije 31 godinu dogodio se jedan od najblistavijih trenutaka u povijesti hrvatske košarke. Jugoplastika je osvojila prvi od tri vezana naslova prvaka Europe.


Čudesna generacija Božidara Maljkovića je nakon pobjede nad Barcelonom (87:77) u polufinalu u Olimpijskoj dvorani u Münchenu srušila i veliki Maccabi iz Tel Aviva (75:69) te se upisala u povijesne košarkaške knjige. Tadašnju šampionsku Jugoplastiku predvodili su mladi talenti Toni Kukoč i Dino Rađa.

Nezaboravno je bilo i na dočeku na kojem je tu sjajnu generaciju košarkaša u Splitu dočekalo čak 150 tisuća ljudi.

- Naježim se kad se sjetim. Neki detalji blijede, ali uspomena na taj trenutak i magnitudu tog uspjeha, to će ostati vječno, Bili smo autsajderi, nitko od nas nije pomišljao da možemo tako daleko dogurati. Kad smo postali svjesni te mogućnosti? Kad je sirena označila kraj finalne utakmice, prisjetio se Rađa u razgovoru za emisiju Sportski vremeplov.

Toni Kukoč: Čuli smo već kad smo letjeli da je čitav Split vani

- Čuli smo već kad smo letjeli iz Minhena prema Zagrebu da je čitav Split vani i da jedva čeka da dođemo. Normalno, kad smo došli, kad smo sletjeli, od aerodroma, pa sve dok se nismo razišli doma cili Split je bio vani, to se desilo možda jednom ili dva puta od kad znam za Split. Jedinstvena stvar, izjavio je Toni Kukoč.

Izvor:hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka