"La Ligi prijete enormni gubici, normalno je smanjiti plaće"

"La Ligi prijete enormni gubici, normalno je smanjiti plaće"

Predsjednik španjolske nogometne lige Javier Tebas rekao je na konferenciji za medije kako bi se prvenstva diljem Europe mogla nastaviti 29. svibnja, iako je Španjolski nogometni savez prethodno poručio da se ne može govoriti o datumima dok u Španjolskoj traje teška situacija zbog koronavirusa.


Trenutno se uopće ne spominje mogućnost da se ne odigra prvenstvo. To je pretpostavka o kojoj ne razmišljamo. Želimo završiti natjecanje, vjerojatno bez publike, rekao je Tebas.

Španjolsko prvenstvo zaustavljeno je 13. ožujka kada je u zemlji proglašeno izvanredno stanje zbog koronavirusa, i trajat će minimalno do 26. travnja. Nogometaši od tada individualno vježbaju u svojim kućama i stanovima.- Scenariji za nastavak, razmatrani s UEFA-om, su 29. svibnja, te 6. ili 7. lipnja ili 28. lipnja. To vrijedi za sve europske lige. Stoga još uvijek imamo vremena da se igrači vrate na treninge, dodao je Tebas te naglasio s kakvim će gubicima biti suočeni ako se sezona ne završi.

- Ako ne završimo ovu sezonu, imat ćemo gubitak od 1 milijardu eura. Ako je završimo bez publike financijski trošak će biti 350 milijuna eura, a ako je završimo s publikom na stadionima gubitak će iznositi 150 milijuna eura, rekao je prvi čovjek La Lige koja okuplja 42 kluba španjolske prve i druge lige.

Tebas je u petak pozvao klubove da igračima smanje plaće dok traje izvanredno stanje što je naišlo na protivljenje sindikata španjolskih nogometaša AFE.

- Nalazimo se usred izvanredne i nepredvidive krize, s enormnim učinkom. Svi gube novce pa mi se čini normalno da se plaće igrača smanje. U Španjolskoj nismo postigli sporazum sa sindikatom, naši pregovori su propali, izjavio je Tebas.

- Trenutno je osam klubova La Lige počelo Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE), no idućih dana će sve naše momčadi aktivirati postupak smanjenja plaća preko ERTE-a ili individualnih dogovora s igračima, rekao je. Među tim klubovima su Barcelona, Atlético Madrid, Espanyol i Deportivo Alavés.

- Španjolski nogomet nema namjeru zatražiti državnu pomoć, trebamo ostati financijski nezavisni, dodao je Tebas.

Ovom situacijom obuhvaćeni su i hrvatski igrači Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Ante Budimir (Mallorca), Filip Bradarić (Celta Vigo), Toni Datković (Huesca), Ante Ćorić (Almería) i Antonio Milić ( Rayo Vallecano).

Mnogim igračima u Španjolskoj poput Bradarića, Datkovića, Ćorića i Milića ugovor istječe 30. lipnja pa je nepoznato što će biti s njima ako prvenstvo do tada ne završi.

- Bit će potrebno modificirati ugovore koji istječu 30. lipnja, a također i ugovore o posudbama igrača do tog datuma. Nije jednostavno, ali također ni komplicirano. Vjerujem da će se igrači složiti, a da će različite lige pronaći rješenje u skladu s općim pravilom, napomenuo je Tebas dodavši kako bi se prvenstva trebala završiti u aktualnom formatu.

- Promjenu formata trebalo bi izbjeći jer smo na nacionalnoj i međunarodnoj razini prodali televizijska prava na naše lige i Ligu prvaka. Prodali smo ih u ovom formatu, s ovim brojem momčadi i utakmica. Promijeni li se struktura natjecanja, bit ćemo obvezni promijeniti stotine ugovora. To je, prema mom mišljenju, jako rizično, zaključio je čelnik La Lige.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka