Nakon učestalih tragedija na skijaškim padinama hoće li napokon netko reagirati?

Nakon učestalih tragedija na skijaškim padinama hoće li napokon netko reagirati?

Nažalost, učestale su nesreće na skijaškim stazama. Naime, tri tjedna poslije pogibije francuskog skijaša Davida Poissona dogodila se nova tragedija. Hoće li se napokon netko ozbiljno pozabaviti ovim događajima?

Stradao je 17-godišnji njemački skijaš Max Burkhart tijekom spustaškog natjecanja Nor-Am. Mladić je izgubio kontrolu na najtežem i najstrmijem dijelu staze nakon čega je u punoj brzini udario u zaštitnu mrežu. Iako su liječnici odmah reagirali, a mladi Burkhart hitno je prevezen u bolnicu u Calgaryju, nije bilo pomoći.  Mladić je, naime, u bolnicu stigao u kritičnom stanju, podlegao ozljedama dan kasnije nakon nesreće koja se dogodila u utorak.

Podsjetimo, Max Burkhart je inače član skijaškog kluba Garmisch. Školovao se u Sugar Bowl akademiji u Kaliforniji.

Podsjetimo, prije nego li se upuste u profesionalne vode, odnosno, prije nego li krenu u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa,  skijaši potpisuju ugovor kojeg dio ide otprilike ovako:  “…svjestan sam da i moj život može biti u opasnosti…”  Drugim riječima, organizatori skijaških utrka, oni koji vode natjecanja i sami sudionici svjesni su opasnosti te se isto tako svjesno izlažu riziku, koji je budimo realni sve veći. Sve su brže staze, radi gledanosti, dodatne atraktivnosti, pogotovo na spustaškim natjecanjima, sve manje vrijedi ljudski život.

Svojedobno je nakon spektakulanog pada na utrci spusta za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1998. u Naganu legendarni Hermann Maier rekao kako je mislio da mu je glava odrubljena, Maier je izgubio kontakt sa zaleđenom podlogom pri brzini od 120 km/h, naletio na zapuh vjetra i ”odletio.” Bilo je to prije gotovo 20 godina, danas je sve puno gore.

Svijet pamti mučne scene pogibije legendarne Urlike Maier, koja je stradala 1994. godine na Kandaharu u Garmisch-Partenkirchenu. Njemačka skijašica je u izravnom TV prijenosu desnom skijom zahvatila podlogu nakon čega je izgubila kontrolu i zabila se u drveni stup na kojem je bio mjerač vremena. Ostala je bez kacige, skija joj je prerezala vratu arteriju. Urlike se bez svijesti kotrljala stazom. U trenutku tragedije vozila je 104 kilometara na sat.

“Dok helikopteri odvoze unesrećene sa staze, atmosfera u startnim kućicama je kao na sprovodu”, opisao je možda na najbolji način atmosferu tijekom nesreća na skijaškim padinama bivši spustaš Amerikanac Daron Rahlves.

Nikakve pouke očito nitko nije izvukao.

Izvor: narod.hr

na vrh članka