Je li legendarni Diego Maradona porijeklom bio Hrvat?

Je li legendarni Diego Maradona porijeklom bio Hrvat?

Jedan od najboljih nogometaša svijeta svih vremena, bivši reprezentativac Argentine, Diego Armando Maradona, preminuo je 25. studenog u svom domu u 61. godini. Nažalost, načinom života legendarni ”Mali zeleni” sam je puno pridonio preranom kraju. Buran život El Diega itekako je devastirao njegov organizam, uništio njegovo srce. No legenda ostaje.

Prema pisanju dijela medija, uglavnom portala i stranice “Cultura Croata” koja na Facebooku održava kontakt sa hrvatskim iseljenicima, dijasporom u Južnoj Americi, Maradona je porijeklom Hrvat!?

Stranice “Cultura Croata” napisala je Maradoni oproštajnu poruku na španjolskom jeziku.

”Zbogom potomku Hrvata. Njegov je pradjeda po majci bio Matej Kariolić, a rođen je na Korčuli. To je otok na kojem je rođen i Marko Polo. Matej Kariolić preselio se u Argentinu, gdje je dobio ime Matthew Cariolichi, njegova kći Salvador Cariolichi udala se za Ramona Francu, a u tom je braku rođena Diegova majka Dalma (također ime jedne od Maradoninih kćeri). Počivaj u miru, idole, legendo!”, napisali su administratori stranice “Cultura Croata” ili Hrvatska kultura, prenosi portal zadarski.hr.

Ove su navode s portala zadarski.hr provjerili kod dugogodišnje voditeljice Ureda za Dalmaciju Matice iseljenika Hrvatske Branke Bezić Filipović, žene koja je objavila niz publikacija vezanih uz naše iseljeništvo, od kojih izdvajamo “Tragom Hrvata u svijetu” i “Hajduk i iseljenici”, a upravo priprema za objavu još dvije publikacije u Nakladi Bošković radnih naslova “Njena priča, žena u iseljeništvu” i “Jose Miličić, zadnji poglavica plemena Yagan”.

”Diego Maradona vuče hrvatske korijene s majčine strane, kako kažu u hrvatskoj zajednici u gradu Rosariju u Argentini, smještenom na rijeci Parani. Naime, već 1895. godine na listi rudara s Parane bio je i Mateo Cariolich (Kariolić) iz Hreljina pokraj Bakra.

On je bio otac Salvadore Kariolić, bake Diega Maradone (te zet Gašpara Polića iz Korčule), a za Salvadoru čak kažu da se i rodila na Korčuli! Maradonina majka zvala se Dalma, što skraćeno znači Dalmacija; to ime bilo je uobičajeno među Dalmatincima u Argentini, i to je ime Diego dao i svojoj kćeri”, rekla je Bezić Filipović.

Nadalje, Bezić Filipović se prisjeća…

”Prije točno petnaest godina u ovo vrijeme bila sam na turneji po Argentini s veteranima Hajduka, te s kiparom Stanislavom Bavčevićem, kao i Goranom Borčićem, tadašnjim ravnateljem Muzeja grada Splita. Nosili smo eksponate za izložbu, a veterani Hajduka igrali su utakmice u Cordobi, Tucumanu, Rosariju i Buenos Airesu. U Rosariju su nastupili na stadionu kluba Newell’s Old Boy, na kojem je tribina nazvana imenom Diega Maradone.

U Buenos Airesu na stadionu Bombonera već tada je bila otvorena soba Diega Maradone, a koliko je bio popularan, mogli smo vidjeti posljednjih dana”,  tvrdi Bezić Filipović, koja je desetljećima bila u kontaktu s nizom zavičajnih klubova diljem svijeta te udrugama i hrvatskim župama, prenosi portal zadarski.hr.

Izvor: narod.hr

na vrh članka