Subota, 04 Kolovoz 2018

Fra Jozo Zovko: Papa Ivan Pavao II. molio se širokobriškim mučenicima

Povijest hrvatskoga naroda obilježena je mnogim mučenicima koji su dali svoje živote iz ljubavi prema vjeri i svome narodu. Takvi nas uzori obvezuju na nezaborav i sjećanje. Nemar, prešućivanje i iskrivljivanje istine zločini su današnjice dok su oni koji se zauzimaju za istinu s osjećajem odgovornosti spremni i na osobnu žrtvu. Na žalost, bivaju uhićivani, proganjani ili ograničavani u svome djelovanju. No, oni idu dalje.

Više...

Papa ženama: Nije loše šminkati se, ali normalno ne želeći postati božicom

Nakon jednomjesečnog odmora koji je proveo u Vatikanu, papa Franjo  je ponovno započeo s općim audijencijama. Zbog velike vrućine i manjeg broja hodočasnika audijencija je održana u dvorani Pavla VI., koja je bila dupkom popunjena, posebno mladima, sudionicima 12. međunarodnoga hodočašća ministranata, što je došlo do izražaja jučer na njihovu susretu s Papom.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Ajdukov stadion zvati po Oliveru

Sad kad su dani pokopa i žalovanja za Oliverom Dragojevićem iza nas, valjalo bi pomalo utišati emocije i na velikog pjevača gledati prije svega iz perspektive jednostavnosti kakvom je Oliver cijeli svoj život zračio. Inicijatore ideje poput one o imenovanju splitske zračne luke njegovim imenom, siguran sam, kad bi moga, da bi ih posla u neku stvar.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić: Los Angeles se zove po Gospi od Anđela

Misnim slavljem uz sudjelovanje brojnih vjernika i svečanom procesijom s likom Gospe od Anđela proslavljena je u četvrtak 2. kolovoza svetkovina nebeske zaštitnice župe u Sumartinu, poznatija pod nazivom Porcijunkulovo. Središnje euharistijsko slavlje u koncelebraciji s franjevcima iz tamošnjega bračkoga samostana Sv. Martina biskupa, zatim franjevcima koji se nalaze na odmoru i pristiglim dijecezanskim svećenicima predvodio je franjevac Splitske provincije Presvetoga Otkupitelja fra Gabrijel Hrvatin Jurišić.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Hvala ti Isuse za 29 godina braka

Sjećam se, kao da je bilo jučer. Zatvorim li oči, sve se slike brzo odvrte i stanu uvijek na istoj. Ja stojim pred ogledalom u sobi mojih roditelja i drhtavom rukom nanosim šminku na lice. Bile su to nježno ljubičaste nijanse na kapcima, zatim neizostavni crni tuš, maskara, rumenilo i nježna boja na usnama. Do mojih ušiju dopirao je zvuk automobilskih sirena, koji se neprestalno pojačavao. Dolazili su po mene. Moj budući suprug i svatovi.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Svetost je ponajprije Božje djelo u nama

Jedan od velikih doprinosa Drugog vatikanskog koncila bilo je novo samorazumijevanje Crkve. Naime, koncilske rasprave potakle su koncilske oce da Crkvu dožive i predstave kao otajstvo, kao „puk sakupljen u jedinstvu Oca, Sina i Duha Svetoga“ (Lumen gentium, 4), što je dakako imalo odjeka i na otkriće svetosti same Crkve. 

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Čovječe, komu želiš služiti?

Čini mi se da čovjeka često zbunjuje dilema: biti prvenstveno odan sustavu, poslodavcu, zajednici, zakonu ili ostati vjeran sebi i svim vrijednostima koje čuvaju istinsku čovječnost u nama. Znam da će većina samouvjereno reći da tu dileme nema i da je najvažnije biti odan sebi i onom u što vjeruješ, no sustavi i zakoni mogu biti iznimno represivni, te dirnuti čovjeku u ono njemu najsvetije i tako pokolebati i najhrabrije. 

  • Objavljeno u Svijet
Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed