Uskrs radio ljubuski2xl

Žena koja se slikala gola u crkvi hvalila se ‘subverzivnom akcijom oskvrnuća’: Portal na domeni RTL-a pratio je na snimanju

Žena koja se slikala gola u crkvi hvalila se ‘subverzivnom akcijom oskvrnuća’: Portal na domeni RTL-a pratio je na snimanju

Snimanje fotografije gole ženske osobe u prostoru dubrovačke crkve svetog Ignacija izazvalo je zgražanje i osudu Dubrovčana.

Nakon reakcije biskupa dubrovačkog Mate Uzinića na skrnavljenje katoličke crkve sv. Ignacija u Dubrovniku – snimanja golotinje u samoj crkvi – direktor DFFB-a ( Deutche Film und Fernsehakademie Berlin) ispričao se Crkvi i građanima Dubrovnika zbog toga što je studentska filmska ekipa njegove Akademije oskvrnula crkvu.

Biskup Uzinić odredio da zbog oskvrnuća u crkvi sv. Ignacija ne može biti bogoslužja: Pokornički čin i ponovni blagoslov u četvrtak navečer

Ekipa Dubrovačkog dnevnika pratila je na snimanju

Sve to kao pozitivnu priču pratila je ekipa Dubrovačkog dnevnika, portala na domeni RTL-a Hrvatska.

“U dva dana, film i fotografije su se radile na atraktivnim i poznatim dubrovačkim lokacijama kao što su zidine, dubrovačke crkve, Dom Marina Držića, Sponza. Dubrovački dnevnik je ekipu pratio na snimanju u Sponzi i u crkvi na Jezuitima. Brbora tvrdi kako su se potrudili da cijelo snimanje prođe vrlo diskretno. Konzervativci bi mogli prokomentirati kako golotinji nije mjesto u crkvi, no Brbora tvrdi kako je riječ o umjetnosti koja se događa na poznatim dubrovačkim lokacijama”, navodi Dubrovački dnevnik. 

Namjerno oskrnavili crkve?

Vesna Knežević Ćosić, “nagi model” iz Srbije pohvalila se na Facebooku, prije nego joj je profil nestao, da ih spominju u hrvatskim novinama, ali i objavila kako su, citiramo “tri Nemice sa Berlinske filmske akademije su snimale dokumentarac o našoj subverzivnoj akciji, tipa skidačina u tri crkve i jednoj katedrali, baš smo ih oskrnavili, sve u Dubrovniku, inkluziv i jedna travoslavna.”

Što se zna o dubrovačkom fotografu koji je snimio golotinju u crkvi?

“Na brzinu sam se morala presvlačiti, oblačiti, skidati kako nitko ne bi vidio. Malo smo šokirali turiste. Nisu ništa komentirali, samo su ostali ‘zaleđeni’ i s fiksiranim pogledom što mi tu radimo. No, opet, svi su bili jako fer,“ izjavila je Knežević ranije za Dubrovački dnevnik.

“Profesionalno sam novinarka i publicistkinja, napisala sam četiri knjige i nikad se nisam skidala u javnosti. Skidala sam se jedino na nudističkoj plaži ili pred partnerom. Ovo mi je prvo skidanje u javnosti i skroz je uredu. Skroz sam se opustila, bilo je zanimljivo. Zanimalo me koje su to moje granice, što mogu napraviti. Na to gledam osobno, više kao na neko moje žensko osvajanje slobode. Kad me Stijepo pitao želim li mu biti model, upitala sam ga zna li koliko imam godina. Rekao je kako to nema veze”, tvrdi ona.

Dubrovački fotograf koji je snimao golotinju u crkvi: ‘Radi se o buntu’

Reakcije osude

Na pojavu neovlaštene zloupotrebe i oskvrnjvanja crkvenog prostora najprije je uslijedila reakcija dubrovačkog biskupa Uzinića, upućena putem facebook-profila, a uskoro je izdano i službeno priopćenje Dubrovačke biskupije, u kojemu se, među ostalim, ističe:

„Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bismo zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama.“

Pavičić: ‘Svatko može svoj egzibicionizam proglasiti umjetnošću da bi uvrijedio kršćane’

Nakon toga uslijedila je isprika direktora njemačkog DFFB-a.

Izvor: narod.hr

na vrh članka