Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu

Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu

POSLJEDNJI mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, Sudan, uginuo je nakon 45 godina života, objavljeno je na društvenim mrežama rezervata gdje je živio.

U zadnje vrijeme Sudan je patio od brojnih zdravstvenih problema uzrokovanih starošću, a liječio se i od brojnih infekcija. Stanje mu se posljednjih dana znatno pogoršalo pa je veterinarski tim donio odluku o eutanaziji.

Sudan je živio u Keniji, u rezervatu Ol Pejeta Conservancy, gdje su ga 24 sata na dan naoružani zaštitari čuvali od krivolovaca, a bio je opremljen i radio-odašiljačima da ga čuvari mogu pronaći u slučaju da se izgubi iz vida.

"Bio je nježan div. Osobnost mu je bila divna, no mnogo ga se ljudi bojalo zbog veličine. Ali u njemu nije bilo ništa zlo", rekao je predstavnik rezervata.

Na svijetu su ostale još samo dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga, a znanstvenici su uspjeli izvući Sudanov genetski materijal u nadi da će pomoću njega uspjeti inseminirati jednu od dvije preostale ženke.

Inače, 1960. godine na svijetu je bilo oko 2000 jedinki ove vrste, a već do 1984. taj se broj smanjio na 15.

"Možemo se samo nadati da će svijet nešto naučiti iz tužnog gubitka Sudana i poduzeti sve da se okonča trgovina rogovima ovih životinja. Iako cijena rogova pada u Kini i Vijetnamu, krivolovci još prijete svim vrstama nosoroga", objasnio je Peter Knights, upravitelj WildAida.

2011. godine uginuo je posljednji zapadnoafrički crni nosorog na svijetu, također zbog krivolova.

Izvor: Index.hr

na vrh članka