Za koga će u srijedu navijati Katrina Milas kojoj je otac Hrvat, a mama Engleskinja?

Za koga će u srijedu navijati Katrina Milas kojoj je otac Hrvat, a mama Engleskinja?

Hrvatska ili Engleska. Nedoumica je to koja muči Katrinu Milas iz Melbourna pred polufinalnu utakmicu na Svjetskom prvenstvu jer joj je otac Hrvat, a mama Engleskinja. Milas je velike obožavateljica nogometa te je za vrijeme Svjetskog prvenstva 1998. godine ustajala u sred noći kako bi „Vatrenim“ dala podršku.

Znam da bih ujutro zaspala za stolom u školi ali je vrijedilo. I za ovaj susret između Hrvatske i Engleske moram ustati u 03:30 sati, ali Prvenstvo je stvarno uzbudljivo, a ovom utakmicom postaje još uzbudljivije“, ne krije oduševljenje Milas te priznaje da nije svaku utakmicu na ovom Svjetskom prvenstvu pratila upravo zbog te vremenske razlike u Australiji.

Koliko god voljela Englesku ipak se nada da će Hrvatska ući u finale te će ih svim srcem bodriti.

Zaslužili su. Reprezentacije Engleske je također zaslužila finale, ali Hrvatska je manje zemlja te im je trebalo puno više rada i odricanja kako bi došli do mjesta gdje su sada“, odlučna je iako ne želi gledati utakmicu zajedno s hrvatskim i engleskim navijačima jer „jedni od njih neće 'preživjeti'“.

Otac Milan Milas je rođen u Osijeku, a njegovi roditelji su iz mjesta pokraj Imotskog, Drum i Zmijavci. Kao šesnaestogodišnjak otišao je u Australiju gdje je radeći u mljekari upoznao njezinu mamu, Engleskinju iz Southampton.

Bila je to ljubav na prvi pogled, a ubrzo nakon toga su se i vjenčali“, objašnjava te ističe kako su oboje bili ponosni na svoje podrijetlo te su taj ponos prenijeli i na nju.

Roditelji su joj jedno vrijeme živjeli u Požegi, gdje joj je  mama tečno naučila jezik.

Ja, nažalost, ne znam hrvatski jer su se tata i mama razveli dok sam bila vrlo mala te se od tada nije pričao hrvatski u kući. Moja starija braća i sestre pričaju hrvatski jer im je to bio maternji jezik dok su živjeli u Požegi. Imam želju da ga znala“, kaže Milas te dodaje kako ju je otac odveo u Slavoniju 1996. godine i tada je bila frustrirana jer se nije mogla sporazumjeti s bakom, stricem i strinom.

Pet puta je posjetila Hrvatsku i očarana je njome. Smatra kako ima mnogo zanimljivosti, a tako je mala zemlja te Hrvate doživljava kao vrlo ljubazne i prijateljski naklonjene.

Imam mnogo prijatelja Hrvata kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a i nekoliko mojih bivših momaka su bili Hrvati. Moram priznati da su mi Hrvati vrlo privlačni. Što ću, vuku me korijeni“, kaže i napominje kako bi voljela živjeti u 'Lijepoj našoj'.

Ističe kako širom svijeta navijači podupiru Hrvatsku na Prvenstvu, a jedan od primjera je i njezina prijateljica iz Iraka.

„Nakon što je Iran ispao s natjecanja, ona zajedno sa mnom bodri Hrvatsku. Možda je Hrvatska mala zemlja, ali je ipak velika na svjetskoj pozornici“, objašnjava Milas.

Zanimljiv i najbolji savjet koji je dobila pred susret Hrvatske i Engleske je da preskoči ovu utakmicu i u finalu navija za Hrvatsku!

Branka Dijaković/Pogled.ba

na vrh članka