Famozni NDI privatna je prćija Reufa Bajrovića i gospođe mu Cvetković - video

Famozni NDI privatna je prćija Reufa Bajrovića i gospođe mu Cvetković - video

Posljednjih nekoliko dana po političkim kuloarima prepričava se najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je realizirala nevladina organizacija Nacionalni demokratski institut. Prema njihovom istraživanju Željko Komšić pobijedio bi na izborima, baš kao i Milorad Dodik i to vrlo uvjerljivo.

Nacionalni demokratski institut nevladina je organizacija koja neprikriveno i obilato podržava dvije stranke u BiH – SDP u Federaciji BiH i SNSD u Republici Srpskoj, navodi TV1.

Pred svake izbore tijekom nekoliko posljednjih izbornih ciklusa NDI je financirao različite trening programe za aktiviste SDP-a i SNSD-a, a na ove treninge 2010. godine NDI je potrošio skoro puni milijun dolara.

Naravno, NDI je i na druge načine nastojao doprinijeti pobjedi svojih favorita – SDP-a i SNSD-a.

Pored ostalog, provodio je i istraživanja javnog mnijenja u kojima su po pravilu uvijek pobjeđivale dvije stranke – SDP i SNSD.

U istraživanju javnog mnijenja pred parlamentarne izbore 2006. godine NDI je predvidio da će za člana Predsjedništva BiH Bošnjaci izabrati Sulejmana Tihića i da će kandidat Stranke za BiH Haris Silajdžić pretrpjeti težak izborni poraz.

Rezultati izbora bili su upravo obrnuti: Silajdžić je odnio uvjerljivu pobjedu, osvojivši tri puta više glasova od lidera SDA Sulejmana Tihića.

Pred izbore 2010. godine NDI je predvidio da neće biti nikakve neizvjesnosti oko izbora srpskog člana Predsjedništva BiH. NDI je predvidio da će Nebojša Radmanović kao kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata dobiti dvostruko više glasova od kandidata PDP-a Mladena Ivanića.Radmanović je zbilja pobijedio, ali razlika između broja glasova koje je dobio Radmanović i broja koje je osvojio Ivanić ni približno nije bila tako velika kako je predvidio NDI u svojim istraživanjima.

Dapače, vodila se krajnje neizvjesna utrka u kojoj je Radmanović pobijedio sa samo nekoliko stotina glasova prednosti.

Svako ranije istraživanje javnog mišljenja NDI-ja vrvi sličnim promašajima čiji je cilj da se politička javnost pred izbore senzibilizira za pobjedu SDP-a i SNSD-a. Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bismo sada trebali povjerovati predviđanjima NDI-ja, jer su sva njihova istraživanja bila čisti, ali sračunati promašaji, navodi TV1.

Doduše, nešto se, ipak, promijenilo u međuvremenu.

Favorit NDI-ja u Federaciji BIiH više nije SDP nego Demokratska fronta Željka Komšića. Prema predviđanjima NDI-ja, Komšićeva raspadajuća partija na narednim izborima osvojit će uvjerljivuo najviše bošnjačkih glasova, a lider ove partije Željko Komšić, prema nalazima NDI-a, uživa više povjerenja među Bošnjacima nego Izetbegović, Lagumdžija i Radončić zajedno!

Stoji činjenica da Bošnjaci vole Komšića i da mu vjeruju, no NDI je ipak malo pretjerao.

Što se promijenilo pa je NDI okrenuo leđa dojučerašnjem favoritu SDP-u i okrenuo se Komšiću i njegovom političkom projektu?

Ovaj salto mortale može se objasniti samo činjenicom da je siva eminencija NDI-ja Reuf Bajrović napustio redove SDP-a i da je odlučio podržati Komšićevu Demokratsku frontu.

Bajrović ima ogroman utjecaj na raspodjelu novca nevladinim organizacijama.

To radi preko svoje nevjenčane supruge Ivane Howard Cvetković, s kojom živi u Washingtonu.

Ivana Cvetković sudjeluje u raspodjeli novca moćnog NED-a koji financira nevladine organizacije u jugoistočnoj Europi i u BiH. Stalni abonent NED-a je upravo NDI. Evo i konkretnih dokaza:

NDI ili Nacionalni demokratski institut u dvije tranše od NED-a, točnije Ivane Cvetkvić ili Howard dobio je skoro milijun dolara, prva tranša iznosila je 425 tisuća, a druga 545 tisuća dolara.

Među organizacijama koje financira NED je i organizacija “Zašto, ne” koja je 2010. godine dobila također više stotina tisuća dolara.

Tu organizaciju vodi tko? Kućni prijatelj Reufa i Ivane.

Do sada smo čitali da su SAD ozbiljna država.. Koja se u našoj zemlji bori protiv korupcije.. Kako dalje im vjerovati ako im djeca Sarajeva ovo rade pred nosom? Usred Washingtona?

/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka