Pad hrvatskog Escobara uzima prve žrtve: je li Serdarušić brutalno likvidiran zbog izgubljenih 100 kilograma kokaina?

Pad hrvatskog Escobara uzima prve žrtve: je li Serdarušić brutalno likvidiran zbog izgubljenih 100 kilograma kokaina?

Specijalni nizozemski istražiteljski tim kao brutalnu likvidaciju Hrvata Ivana Serdarušića (62), koji je imao nizozemsko državljanstvo i više od 30 godina živio u toj zemlji, dovodi u vezu s akcijom Nana, jednom od najvećih međunarodnih akcija zapljene kokaina hrvatske policije u kojoj je u ožujku ove godine zaplijenjeno 100 kilograma kokaina, uhićeno pet osoba, a kao organizator krijumčarskog lanca osumnjičen je Stjepan Prnjat (na fotografiji), piše Jutarnji list.


Istragu o Serdarušićevu ubojstvu u amsterdamskom talijanskom restoranu vodi JIT (Joint Investigation Team) u suradnji s hrvatskom policijom koju su odmah obavijestili o njegovoj likvidaciji. Nizozemci pretpostavljaju da je Serdarušić nekome bio dužan, a nakon zapljene 100 kilograma kokaina u Rijeci nije stigla “zamjenska” pošiljka, što je očigledno platio glavom.

Tko je 'hrvatski Escobar' koji je uhićen zbog kokaina iz Južne Amerike: ovo je bila samo probna pošiljka, u bananama je trebalo stići i do pola tone droge!
To je česti obrazac nakon zapljena velikih količina droge i očigledno je nekome propao veliki novac. Takva pretpostavka neslužbeno je potvrđena Jutarnjem listu u nedjelju od izvora bliskog nizozemskim istražiteljima, koji čak očekuju kako bi moglo uslijediti još nekoliko takvih razračunavanja na području Hrvatske i Slovenije.
Podsjećamo, glavni osumnjičeni u akciji Nana, Stjepan Prnjat, uhićen je u jednom ljubljanskom hotelu i nakon što je proveo neko vrijeme u ekstradicijskom pritvoru izručen je u Hrvatskoj i sada je u pritvoru riječkog Okružnog zatvora. Prilikom nedavnog dovođenja u zagrebački Županijski sud gdje se protiv njega vodi jedan drugi postupak Prnjat je iz Rijeke dovezen uz spektakularne mjere osiguranja, a čitav put od Zagreba do Rijeke i natrag policijsku kolonu nadlijetao je i helikopter.
Podsjećamo, hrvatska policija 7. ožujka službeno je izvijestila o dosad najsloženijoj operaciji protiv krijumčara droge u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja u kojoj su, osim hrvatske, sudjelovale policije više država, a bila je uključena i američka DEA, a za koju je čak bio oformljen i međunarodni policijski stožer sa sjedištem u Zagrebu.
Prema tvrdnjama USKOK-a, Stjepan Prnjat bio je mozak dopreme kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku. Osim Prnjata, kojeg već godinama nazivaju “balkanski Escobar”, zbog čega je on čak i negodovao iz zatvora, uhićeno je još nekoliko osoba u Hrvatskoj, a na riječkom terminalu zaplijenjen je kontejner u kojem je bilo 100 kilograma kokaina. Policija je objavila i spektakularne snimke uhićenja. Već prije Prnjat je služio kaznu u Italiji zbog krijumčarenja droge, a sudi mu se i zbog pranja novca.
Neslužbeno se doznaje kako i hrvatski MUP provjere vezane uz Ivana Serdarušića na zamolbu nizozemske policije veže baš uz krijumčarenje droge. Je li MUP dobio i informacije o još nekim mogućim likvidacijama, nitko nam nije mogao potvrditi. O pojedinostima istrage Serdarušićeva ubojstva nizozemski istražitelji su prilično suzdržani i ne dijele ih s javnošću. Kako su nam rekli članovi obitelji ubijenog, on je neko vrijeme živio u Njemačkoj, a u toj zemlji je živio i Stjepan Prnjat. Koje su sve poveznice žrtve brutalne likvidacije ovog ponedjeljka s akcijom Nana, istraga tek treba ustanoviti.
No način na koji je Serdarušić likvidiran; usred bijela dana, u restoranu gdje je oko njega sjedilo nekoliko žena s malom bebom, hici iz pištolja s prigušivačem i ubojica koji je prilikom bijega odbacivao tragove, ukazuju kako je nekome bilo vrlo bitno da bude ubijen. Je li njegova egzekucija bila poruka još nekome?

Piše JL

Foto Ranko Šuvar/Arhiv/HANZA MEDIA

na vrh članka