Promatrači HHO-a: ‘Nacističko-šovinistički dernek BBB-a’, Torcida i Armada obilježile Oluju…

Promatrači HHO-a: ‘Nacističko-šovinistički dernek BBB-a’, Torcida i Armada obilježile Oluju…

Promatrači HHO-u optužili BBB-e za nacizam. Ovog puta spominju ”nacistički dernek na Maksimiru.”

Naime promatrači HHO-a u okviru projekta ”Izravna prevencija navijačkoga nasilja” pratili su utakmice 11. kola Hrvatske Telekom prve lige.  Na temelju svojih uvida te podataka koje su prikupili zabilježili su sljedeća događanja, koja ćemo prenijeti nešto niže u nastavku članka.

Moglo bi se reći vrlo eksplicitno. Naime, čak spominju i činjenicu da su se primjerice riječka Armada i splitska Torcida prisjetili vojno redarstvene operacije Oluja kojom je 1995. nakon više godina okupacije oslobođen dobar dio Hrvatske od velikosrpskog agresora. Što je u tome sporno?

HNK RIJEKA – NK INTER 4:0

Prva utakmica 2. kola HT prve HNL između HNK Rijeke i NK Intera odigrana je 3.kolovoza 2018. na stadionu Rujevica u Rijeci, pred 4.650 gledatelja, od kojih oko 400 članova Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

Prije samog početka utakmice, na sjevernoj tribini izvješen je transparent s prekriženim natpisom HNS-a. U 3. minuti sa zapadne tribine čuju se povici: “Sudac je*emo ti mater”, a u 19-oj Armada sa sjeverne tribine skandira “Purgerske pi*ke”.

Nekoliko minuta kasnije (24.) Armada razvija veliki natpis ” Veličanstvena, ponosna l, pobjedonosna – OLUJA 04.-07.08.1995.”
U 41. ponovo se sa sjeverne tribine čuje “Purgerske pi*ke”, a u 43-oj Armada pjeva i skandira

”Mrzim Hajduka, mrzim Dinama, mrzim tovara, mrzim purgera, riječka Armada”.
U 71. minuti Armada skandira ” HNS pederi, nogomet ste sje*ali”, a u 73-oj “Je*o vas Mamić”. Dvije minute poslije (75.) pripadnici Armade uzvikuju “HNS pederi” na što gledatelji sa istočne tribine odgovaraju “nogomet ste sje*ali”. U 80. minuti sa sjevernog dijela stadiona ponovo se čuje “HNS pederi, nogomet ste sje*ali.”

GNK DINAMO – NK ISTRA 1961 3 : 0

Susret 2. kola HT Prve HNL odigran u petak 3. kolovoza 2018. u 21 sat u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred 2.710 gledatelja, među kojima se isticala poveća skupina Bad Blue Boysa (GNK Dinamo), njih preko 300, te omanja grupa istarskih Demona (NK Istra 1961).

Utakmica je protekla uz glasno navijanje, povremeno pjevanje domoljubnih pjesama.

Pred kraj utakmice ”navijanje” je, međutim, eskaliralo u pravi šovinističko-nacistički dernek.

BBB u 87. minuti pjevaju poznatu pjesmu ustaških bojovnika ”Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom.”

Dvije minute kasnije (89.) nastavljaju sa ”…istrčale zagrebačke frajle, korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom.”

U 91. minuti skandira se i pjeva ”Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina”.

Minutu poslije (92.) još pojačavaju sa ”Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati…”

NK OSIJEK – NK RUDEŠ 3 : 2

Pred oko 2.100 gledatelja u Osijeku na stadionu Gradski vrt odigrana je 5. kolovoza 2018. u 18.30 sati utakmica 2. kola HT Prve HNL. Među gledateljima se uobičajeno isticala navijačka skupina NK Osijeka Kohorta, njih 200-njak.
Susret je odigran u sportskom ozračju i bez navijačkih ispada.

HNK HAJDUK – NK LOKOMOTIVA 1 : 1

U susretu drugog kola HT Prve HNL odigranom 5. kolovoza 2018. u 21 sat, u Splitu se na stadionu u Poljudu okupilo oko 11.000 gledatelja, a uobičajeno su se navijanjem isticali pripadnici Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka) kojih je ovom prilikom stiglo preko 4.000. Torcida je odlučila utakmicu pratiti u tišini u znak sjećanja na omiljenog pjevača i velikog navijača ”Hajduka” Olivera Dragojevića.

Sredinom poluvremena (24.minuta) Torcida je istakla veliki transparent s natpisom ‘‘Dok je zadnje kapi hrvatske krvi slavit ćemo pobjedu u Oluji”. U 29-oj proradila je pirotehnika. Pali se 17 bengalki, a poslije dvije minute još jedna bengalka i bljeskalica. Pred kraj susreta (82. minuta) grupa navijača pokušava skandirati ”Za dom spremni”, ali gledatelji na Poljudu nisu prihvatili taj ”izazov.”

Napomenimo da je Torcida izvjesila sredinom prvog dijela susreta transparent s natpisom ”Bez obzira na sve uz vas smo, izdržite do kraja braćo, do sudnjega dana”. Bio je Torcidin znak podrške njihovim članovima koji su uhićeni i osuđeni u Beogradu zbog pljačke na benzinskoj crpki u Beogradu i ispisivanju ustaških simbola.”

Na kraju izvješća HHO-a  postoji i napomena:

”Ovaj je izvještaj poslan sa zakašnjenjem zbog ‘pucanja veza”,  prije svega sa upravom GNK Dinama, koja još nije odgovorila na naš uobičajeni zahtjev za praćenje ponašanja navijačkih skupina u okviru projekta prevencije navijačkog nasilja, a koji traje već šest godina.

Nažalost, moramo konstatirati da su sve navedene činjenice gore spomenutog izvješća, hrvatski mediji, i elektronski i pisani, jednostavno prešutjeli. Izostala je i bilo kakva reakcija odgovornih institucija i osoba, što samo pokazuje, bez lažne skromnosti, koliko je projekt HHO-a značajan za podizanje kulture navijanja na sportskim natjecanjima.”

Izvor: narod.hr

na vrh članka