244 radio

Nakon 30 godina rada u Hrvatskoj dobio istu mirovinu kao za tri godine u Njemačkoj

Nakon 30 godina rada u Hrvatskoj dobio istu mirovinu kao za tri godine u Njemačkoj

Ivan Šalković iz sela Bukvik, nedaleko od Orahovice, proveo je 70-ih godina u Njemačkoj tri godine, gdje je skupljao otpad, sekundarne sirovine te je radio i na ''baušteli''. Zbog obiteljskih prilika morao se vratiti u Hrvatsku, gdje je 30 godina radio u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica. Za to razdoblje sada u Hrvatskoj prima 1902 kune mirovine, dok za tri godine rada u Njemačkoj prima – 204 eura! – U Njemačkoj sam skupljao sekundarne sirovine, otpad i malo radio na ‘‘baušteli‘‘. 

Nikada se ne bih vratio iz Njemačke da me supruga nije ostavila i devetomjesečnoga sina dala mojoj majci. Mukotrpno sam radio, ali bio sam plaćen. A po povratku u Hrvatsku, radio sam u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica te skupio 30 godina staža. Hrvatska mirovina prvo mi je bila 1350 kuna, a sada iznosi 1902 kune. 

Njemačka je bila 86 eura, a nedavno sam dobio rješenje na iznos mirovine od 204 eura. Da nemam ovu njemačku mirovinu, teško bismo sadašnja supruga i ja živjeli i školovali našeg sina. Isplati se ići van raditi te tako osigurati dostojanstven život u Hrvatskoj – rekao je 69-godišnji Ivan Šalković za Glas Slavonije

U Njemačkoj je potrebno raditi pet godina da bi se ostvarilo pravo na mirovinu. Ivan u načelu ne ispunjava uvjete u sklopu nacionalnog mirovinskog sustava u Njemačkoj jer je tamo radio samo tri godine. Međutim, njemačko mirovinsko tijelo uzelo je u obzir Ivanov radni staž u Hrvatskoj. 

Pogled.ba

na vrh članka