Za dva učenika malo prosječna plaća

Za dva učenika malo prosječna plaća

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec dana, a dok se učenici raduju povratku u školske klupe, roditelji su na mukama, jer za opremu jednog školarca treba nekoliko stotina maraka, a prosječna četvoročlana obitelj koja školuje dvoje djece morat će izdvojiti znatno iznad prosječne plaće. Školska groznica, koja će mnogima isprazniti novčanike, polako se zahuktava, a osim nabavke udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupovina mjesečnih karata, opreme za tjelesni odgoj, kao i nove odjeće i obuće. 

Kada se nakon kupovine svega podvuče crta, roditelji će za opremanje dvoje školaraca potrošiti više od 850 KM, koliko je iznosila prosječna lipanjska plaća u RS-u, piše Glas Srpske. 

Samo za kupovinu kompleta udžbenika za osnovnu školu roditelji, osim onih čija djeca pohađaju prvi i drugi razred, morat će izdvojiti od 93,50 KM, koliko iznosi najjeftiniji komplet i to za peti razred osnovne škole, pa do 163 KM, koliko iznose udžbenici za osmi razred. 

Kada je riječ o školskom priboru, u knjižarama kažu da je, uključujući torbu, pernicu, bilježnice, blokove i drugo, za kupovinu u prosjeku potrebno oko 200 maraka. 

"Pribor nije skup, ali s obzirom na to da ga treba dosta, skupi se mnogo novca. Najveća investicija je školska torba, koja u prosjeku iznosi oko 50 KM", rekla je radnica u banjolučkoj knjižari “Papirus”. 

Ističe da zbog slabe ekonomske situacije većina roditelja kupuje najjeftiniji pribor. 
"Kad su u pitanju niži razredi roditelji toliko ne obraćaju pažnju na cijenu, jer djeci treba svega par bilježnica i olovaka, međutim kad su u pitanju stariji školarci, kojima treba znatno više pribora, uglavnom se bira jeftiniji", navela je ona i dodala da mnogi roditelji udžbenike kupuju na rate. 

Kada je u pitanju kupovina osnovne garderobe i obuće za jesen, roditelji će morati izdvojiti minimalno 300 KM.  

Hlače iznose oko 40 KM, jakna oko 50, trenerke i duksevi minimalno po 40 maraka, a tene i cipele oko 70 KM. Zbog svega toga mnoga domaćinstva jesen dočekuju sa strahom. 

Snežana J. iz Laktaša, majka troje djece, od kojih je dvoje školaraca, ističe da su troškovi polaska u školu preveliki za roditelje s prosječnim primanjima. 

"Iako i suprug i ja radimo i imamo solidne plaće, opremanje za školu nam stvara veliki stres. Djeca većinom nasljeđuju udžbenike jedni od drugih, ali pribor i garderobu im uvijek kupujemo. Nisam još kupila ni pola onoga što im treba, a potrošila sam više od 500 KM", ispričala je ova majka. 

Cijene kompleta udžbenika u KM 

treći razred - 104 

četvrti razred - 95 

peti razred - 93,50 

šesti razred - 130 

sedmi razred - 134 

osmi razred - 163 

deveti razred - 152 

Cijene školske opreme (u KM) 

školske torbe 19,50 - 80 

pernice 8,50 - 23 

male bilježnice 0,50 - 1,60 

velike bilježnice 1 - 2,50 

grafitne olovke 0,30 - 0,80 

bojice 1,80 - 7,10 

flomasteri 1,70 - 5,50 

gumice 0,40 - 1,90 

šestari 1,10 - 3,50

Pogled.ba

na vrh članka