Stravičan požar u psihijatrijskoj bolnici kod Rijeke: jedna osoba poginula, 16 ozlijeđenih! Na mjesto tragedije otišli Plenković i Kujundžić

Stravičan požar u psihijatrijskoj bolnici kod Rijeke: jedna osoba poginula, 16 ozlijeđenih! Na mjesto tragedije otišli Plenković i Kujundžić

U požaru koji je u petak oko 16 sati izbio u Psihijatrijskoj bolnici Lopača nedaleko Rijeke smrtno je stradala jedna osoba, a ozlijeđeno je više osoba, kojima se pruža medicinska pomoć, doznaje se u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.


Policija je izvijestila da je požar pod nadzorom vatrogasaca i da je većim dijelom ugašen te da su su ozlijeđene osobe prevezene u bolnicu. Dio ozlijeđenih zadobio je opekline, dok je dio prevezen u bolnicu radi trovanja dimom. Težina njihovih ozljeda još nije poznata.

Požar je zahvatio drugi i treći kat bolnice, a širio se i prema četvrtom katu. Svi bolesnici i osoblje evakuirani su, a požar je gasilo 50-ak vatrogasaca.

Prema informacijama s mjesta događaja, požar je izbio u jednoj od soba na drugom katu u glavnoj zgradi te se proširio prema trećem katu i krovištu.

- Mnogi pacijenti nisu bili svjesni opasnosti koja prijeti pa je time njihova evakuacija bila otežana. Također, postoji cijeli jedan kat gdje su se nalazile nepokretne osobe no uspjeli smo uz pomoć vatrogasaca ljude izvesti na sigurno. Nažalost u požaru je izgubljen jedan život. Nadam se da će s osobama koje su prevezene u bolnicu, a najviše ih se prema informacijama koje imam, nagutalo samo dima no ima i onih s opekotinama, uspješno oporaviti.
U pitanju je deset naših pacijenata i tri medicinske sestre. Netko od njih je, navodno, i s opeklinama prvog stupnja, ali još uvijek čekamo povratne informacije. Ne znam detalje jer sam još uvijek pod neviđenim šokom i kako se sve odvilo u sekundi. Nismo znali odakle gori i da li u hodnicima ispunjenim dimom, srljamo prema izvoru požara ili ne – rekla je pod vidnim dojmom za Jutarnji list jedna od zaposlenica bolnice.

Vatrogasci će na terenu ostati vjerojatno cijelu noć dok se ne otkloni i najmanja mogućnost za ponovno razbuktavanje požara koji je prijetio cijeloj zgradi kao i okolnom raslinju. Tijekom subote policija će na mjestu događaja provesti očevid kako bi se utvrdio točan uzrok izbijanja požara odnosno je li u pitanju ljudski faktor popraćen nepažnjom ili je, pak, riječ o kvaru negdje na instalacijama ili na nekom od uređaja koji su kobnog trenutka radili.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zaputio se u Lopaču. U društvu premijera su i ministar zdravstva Milan Kujundžić i njegov državni tajnik Željko Plazonić, piše Jutarnji list.

na vrh članka