Policija istražuje napad na mladu turistkinju na makarskoj plaži: odjeća zlostavljane Australke ključna za pronalazak silovatelja?

Policija istražuje napad na mladu turistkinju na makarskoj plaži: odjeća zlostavljane Australke ključna za pronalazak silovatelja?

Žrtva koja je prijavila silovanje na makarskoj plaži, 23-godišnja Australka otputovala je nazad kući, a policija i državno odvjetništvo nastavljaju izvide u slučaju.


Sa Županijskog državnog odvjetništva u Splitu izdani su nalozi za vještačenja odjeće koju je imala te noći te bioloških tragova uzetih s tijela.

Prijava o silovanju na plaži došla je do policije nakon što je Australka prije desetak dana oko 2.30 sati došla na Hitnu pomoć u Makarskoj gdje je medicinskom osoblju kazala kako je seksualno zlostavljao nepoznati muškarac. Nije mogla dati opis napadača jer je te večeri konzumirala alkohol zbog čijeg utjecaja nije bila potpuno svjesna što se sve događalo. Činjenica da na Australki nije bilo fizičkih ozljeda nije utjecala na policijsko postupanje.

Naime, nepostojanje ozljeda ne isključuje kazneno djelo silovanja. Osim njega pod seksualno nasilje spada i spolni odnošaj bez pristanka što je također uzeto u obzir pošto je djevojka bila pijana i netko je mogao iskoristiti njezinu nemoć. Odmah je poslana na dodatne dijagnostičke pretrage i pregled ginekologu. Kako je i uobičajeno tijekom obrada prijava za seksualno nasilje, prvo je bitno utvrditi postoje li kontaktni tragovi druge osobe. Cilj je sudsko-medicinske obrade svih bioloških tragova osigurati dovoljnu količinu kvalitetnog DNK koji će se moći upotrijebiti u individualizaciji svakog pojedinog biološkog traga. Važno je znači, utvrditi postoji li u brisovima uzetih s tijela i odjeće DNK druge osobe osim žrtve. Kod kaznenih djela protiv spolne slobode najčešće se analizira sperma ako je pronađena na žrtvi. Ako golim okom nisu vidljivi tragovi, rade se preliminarna vještačenja koja mogu ukazati na njeno postojanje te se uzimaju brisovi s tijela koji se šalju na vještačenje zajedno s odjećom.

Za povezivanje počinitelja s mjestom događaja ili žrtvom koristi se analiza kose i dlaka nađenih na žrtvi, odjeći i mjestu događaja. Također je od značajna slina ako se nađe na žrtvi seksualnog napada, na opušku cigarete ili oko ruba čaše ili boce ostavljenih na mjestu silovanja. Njezino vještačenje predstavlja izvor biološkog materijala za određivanje krvne grupe. Testovi na slini mogu poslužiti kako bi se otkrili markeri određene bolesti, virusne infekcije ili prisutnost lijekova u tijelu. Sve to kasnije može poslužiti u otkrivanju počinitelja kaznenog djela ili, ukoliko je već poznat, za prikupljanje čvrstog dokaznog materijala protiv njega.

Inspektori Policijske postaje Makarska u suradnji s kolegama iz PU splitsko-dalmatinske, intenzivno i dalje provode kriminalističko istraživanje oko prijave. Njihov dio posla je utvrditi točno kretanje žrtve te noći te s kim je sve viđena. Ako vještačenje odjeće i brisova ukaže na mogućeg počinitelja te se sumnja poklopi sa saznanjima dobivenim na terenu, možda se slučaj pomakne s mrtve točke. Prijave turistkinja koje su seksualno zlostavljane nisu neuobičajene u nas tijekom ljeta, ali iako je i za silovanje i za spolni odnošaj bez pristanka propisana kazna zatvora rijetko budu izrečene jer se postigne nagodba. Tako su se 2016. godine trojica Australaca starih od 21 do 23 godine dobili uvjetnu kaznu za silovanje 18-godišnje Norvežanke u srpnju 2015. godine godine u jednom od splitskih noćnih klubova. Bili su optuženi za teži oblik silovanja za koji je zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora, a nagodbom s tužiteljstvom dobili su uvjetnu kaznu od godine dana zatvora uz rok kušnje od pet godina. Osim petogodišnjeg roka provjeravanja u kojem ne smiju počiniti nikakvo nedjelo, mladići su isplatili i odštetu od 20.000 eura Norvežanki. Nagodba je ostvarena upravo u dogovoru s 18-godišnjom Norvežankom i njenom odvjetnicom. Djevojka se suglasila s kaznom i visinom odštete te je sud navedeni dogovor proglasio valjanim nakon što mu je dostavljen dokaz o uplati novca Norvežanki i njenom pristanku.

Iste godine pokrenut postupak zbog seksualnog nasilja nad 21-godišnjom Britankom te je također sve okončano nagodbom. Prijavljeno je bilo da se silovanje dogodilo na jahti usidrenoj u akvatoriju otoka Hvara tijekom vikenda početkom kolovoza. Kao osumnjičeni za spolno nasilje privedeni su 23-godišnji državljanin Saudijske Arabije i 31-godišnjak iz Jemena koji su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode.

Te večeri cijelo društvo se zabavljalo u kafiću nakon čega su prešli na jahtu. Nakon povratka na kopno Britanka je u policiji prijavila silovanje. Osumnjičena dvojica su odmah uhićena te su iznijela obrane u kojima su negirali počinjenje kaznenog djela. Britanka je dala na sudu iskaz putem videoveze kako bi se izbjegao susret s dvojicom koje je prijavila za silovanje. Ostala je pri tome da ih tereti za kazneno djelo. Međutim, i u tom slučaju je došlo do nagodbe, ali detalji nisu nikada objavljeni.

Izvor: Slobodna Dalmacija

na vrh članka