​Gündoğan: Kad nas njemački političari zovu kozoje*ima, zar to nije rasizam?

​Gündoğan: Kad nas njemački političari zovu kozoje*ima, zar to nije rasizam?

Nakon što su se prije nekoliko mjeseci njemački nogometni reprezentativci Mesut Ozil i Ilkay Gundogan fotografirali s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, njemačka javnost digla se na noge.

Dogodilo se to neposredno prije početka SP-a u Rusiji, a njemačka javnost napala je dvojicu reprezentativaca Elfa turskih korijena da su pristali sudjelovati u političkoj kampanji turskog diktatora.

Kad je Mundijal počeo, reakcije su stale. Zbog mira u kući strasti su se prividno primirile, no nakon šokantnog ispadanja svjetskog prvaka u grupnoj fazi, antiturska histerija u Njemačkoj dosegnula je vrhunac. Posebno je na udaru bio Mesut Ozil, koji se nakon prvenstva oprostio od reprezentacije. Ozil je napao Njemački nogometni savez da ga nije zaštitio od rasističkih uvreda i da zbog toga više ne želi igrati za Elf.

Nijemci su se nakon svega napravili ludi, a ljudi iz Saveza te neki Ozilovi suigrači iz reprezentacije tvrdili su da igrač Arsenala nije bio meta nikakvog rasizma te da je stvar u velikoj mjeri predimenzionirana.

Ipak, sad se oglasio i drugi akter sa sporne fotografije s Erdoganom, Ilkay Gundogan, koji je stao u obranu bivšeg suigrača i ponudio je svoju verziju priče.

"Je li ta afera bila rasistička prema nama? Evo, recite vi meni. Nije li rasizam kad njemački političar napiše na Facebooku: 'Njemačka nogometna reprezentacija: 25 Nijemaca i dvojica kozojeba?' To je nešto što morate nazvati rasizmom. Ipak, ne znači da su svi Nijemci rasisti, naprotiv. Odrastao sam u Njemačkoj i nisam se susretao s tim. Ipak, sada su mnogi rasistički reagirali na tu fotografiju", rekao je Gundogan pa je nastavio:

"Na Mundijalu prije četiri godine svi su govorili da smo obitelj, 23 najbolja prijatelja, a sada je suprotna priča. Mesutov odlazak je gorkog okusa. Učinio je mnogo za njemački nogomet i sigurno da je momčad mnogo izgubila. On je za mene napravio puno toga i jedan je od razloga što sam izabrao igrati za Njemačku."

Izvor: Pogled.ba

na vrh članka