Preminuo banjolučki svećenik od kojega je papa Franjo zatražio blagoslov

Preminuo banjolučki svećenik od kojega je papa Franjo zatražio blagoslov

Preminuo je banjolučki svećenik Zvonimir Matijević od kojega je Sveti otac Franjo za vrijeme posjeta Bosni i Hercegovini 2015. godine zatražio blagoslov pošto je svjedočio o stravičnim mučenjima kojima je bio izložen u Kninu za vrijeme srpske pobune

Kako je u četvrtak izvijestio portal Nedjelja Vrhbosanske nadbiskupije, svećenik Zvonimir Matijević preminuo je u srijedu u bolnici za plućne bolesti i TBC u Klenovniku u Hrvatskom Zagorju nakon dugogodišnje bolesti izazvane teškim zlostavljanjem u srpskom zatvoru u Kninu.

Javnosti je taj svećenik postao poznat kada je 6. lipnja 2015. iznio svoje životno svjedočanstvo pred papom Franjom u sarajevskoj katedrali. Nakon njegova dirljivog svjedočanstva papa Franjo mu je poljubio ruku i zatražio njegov blagoslov.

Rat je velečasnog Matijevića zatekao kao župnika u Glamoču, gdje ga je sredinom 1992. godine srpska vojska zatočila i uz teške torture i batine prebacila u zatvor u Kninu. Ondje je zadobio iznimno teške ozljede pošto je odbio na televiziji javno priznati da je ratni zločinac.

Nakon što je bio premješten u kninsku bolnicu preživio je nakon više operativnih zahvata. U bolnici ga je na molbu banjolučkog biskupa Franje Komarice posjetio bihaćko-petrovački pravoslavni episkop Hrizostom te je bio razmijenjen kao ratni zarboljenik. Obolio od multiple skleroze zbog uznapredovale teške bolesti, umirovljen je 2011. i poslan na liječenje.

Posljednji ispraćaj i ukop svećenika Zvonimira Matijevića održat će se u petak na katoličkom groblju Sv. Marko u Banjoj Luci.

/Hina/HMS/

na vrh članka