Što bi se dogodilo ako bi se sav led na zemlji otopio?

Što bi se dogodilo ako bi se sav led na zemlji otopio?
Jeste li se ikad pitali, što bi se dogodilo ako bi se preko noći otopio sav led na planeti Zemlji? Bi li cijelo kopno nakon toga bilo poplavljeno?

Jeste li ikada gledali kako se kockice leda tope u čaši koja je napunjena do vrha? Promijeni li se drastično razina vode kad se otopi, pa baš i ne, navodi What if. Iznad ili ispod razine linije vode, otopljene kockice leda imaju, zapravo, isti volumen vode, prenosi Radiosarajevo.ba.

What if želi prikazati ovaj eksperiment kako bi svima bio shvatljiv, dodali su malo soli u vodu i jednu kockicu leda od 2,5 cm, razina vode u čaši narasla je 0,49 kubnih centimetara. Povećanje volumena od 2,6% je ipak vrlo malo povećanje, zar ne? No što ako se ovo odnosi na glečere i plutajući led?

Kada bi se preko noći otopio sav led na planeti, razina mora bi porasla otprilike 70.104 metara što je dovoljno da se prekrije londonski Tower Bridge. Svih sedam kontinenata bilo bi djelomično pod vodom, ne bi bilo Miamija niti Londona, obala Australije, Venecija, Nizozemska, ali u Africi ne bi bilo tako loše.

Mislite da bi poplava pomela i ljudsku populaciju? Pa ne baš u potpunosti, navodi What If.

Bilo bi puno štete, to je sigurno, sav taj otopljeni led pustio bi karbon-dioksid u zrak. Struje bi promijenile smjer što bi utjecalo na morski život. Sve ujedno bi utjecalo na opskrbljivanje hranom, došlo bi do dramatičnih promjena vremena, jake kiše bi bile u pustinjama, a u nekim dijelovima Zemlje bi vegetacija presušila. Mogli bi se očekivati masivni tsunamiji…

 
 

Srećom, sav led na planeti ne može se otopiti preko noći, ali se topi, pa čak i najstariji dijelovi ledene kore.

Ako nastavimo zagađivati Zemlju ovim tempom za 5.000 godina naša planeta bi mogla ostati bez ledenih ploča… Nije još kasno da se probudimo i prestanemo ju zagađivati.

(www.jabuka.tv)

na vrh članka