Logo
Ispiši ovu stranicu

FBI pronašao ukradene Dorothyne crvene cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza"

FBI pronašao ukradene Dorothyne crvene cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza"

Čarobne crvene cipelice što ih je nosila Judy Garland u filmu Čarobnjak iz Oza, ukradene prije 13 godina iz muzeja u njezinu rodnom Grand Rapidsu u Minnesoti koji nosi glumičino ime, pronađene su u Minneapolisu, objavio je FBI.Riječ je o zasigurno najslavnijim cipelama u povijesti američkog filma. Pošto triput udari petom o petu, glavna junakinja filmskog klasika iz 1939., djevojčica Dorothy, ostvaruje svoju najveću želju - da se vrati kući u Kanzas.

Cipele, osigurane na milijun dolara, ukradene su u kolovozu 2005. godine kada je netko ušao kroz prozor muzeja, razbio malenu staklenu kutiju u kojoj su bile izložene i odnio ih.  Za povrat magičnih cipelica u međuvremenu je ponuđena nagrada od milijun dolara, no njihova je sudbina ostala misterij sve dok FBI u utorak nije objavio da su pronađene u dobrom stanju nakon duge istrage. Mjesna policija grada Grand Rapidsa kaže da je godinama bezuspješno slijedila mnoge tragove. Potraga za lopovima i dalje traje, a FBI moli javnost za bilo kakve informacije o eventualnim sumnjivcima.

U romanu L. Franka Bauma po kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne, no za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, Technicolor, pa srebrne nisu bile dovoljno efektne. Prihvaćen je drugi par s jednom izmjenom - perle na vrhu cipela zbog težine su zamijenjene šljokicama, a bilo ih je otprilike 2300 na svakoj. Nema točne informacije o tomu koliko je na kraju Dorothynih cipelica izrađeno, no navodno je riječ o šest ili sedam pari.

Do danas su 'preživjela' najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosila u Čarobnjaku iz Oza. Jedan od njih je izložen u Muzeju američke povijesti u Washingtonu, koji je 2016. godine prikupio više od 300.000 dolara da bi ih restaurirao i vratio u prvobitno stanje.

Hrt.hr

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!