Otkriveno tko stoji iza portala koji na najgori način napada Davora Dragičevića?

Otkriveno tko stoji iza portala koji na najgori način napada Davora Dragičevića?

http://infosrpska.ba/ je portal koji je u žižu javnosti dospio serijom bombastičnih tekstova koje je mahom prenosila ATV i RTRS, a koje su sve redom bile usmjerene na otkrivanju „ekskluzivnih“ informacija koje su prikazivale u lošem svjetlu sve koji su bili u bilo kojoj vrsti suprotstavljanja vladajućoj koaliciji SNSD DNS SP.

Tekstovi poput informacija o prisluškivanju Dodika i Vučića, diskreditacije CINS u kojem je Dino Jahić prozvan „Soroševskim instruktorom“, blaćenje banjalučkog odbornika Draška Stanivukovića nakon incidenta u Čajniču kad je na njega nasrnuo Milorad Dodik te opovrgavanje istraživanja po kojima Dodik i Cvijanovićeva gube nazivajući takve informacije „engleskim podvalama“ su samo primjeri novinarske razine ovog portaloida, kako su ih novinari već prozvali.

Najveću lavinu reakcija izazvao je tekst koji je, po ustaljenom redoslijedu objavila RTRS, a koji na najgori način blati Davora Dragičevića, oca nastradalog Davida Dragičveića, koji preko 170 dana na Trgu Krajine u Banja Luci traži odgovor na pitanje: Tko je ubio Davida Dragičevića.

Zgroženi nehumanim konstrukcijama i optužama na račun žrtve nepravde, javnost se s pravom počela pitati, tko stoji iza takvog jednog glasila, čije propagandne uratke bez imalo uredničke i profesionalne savijesti prenose upravo najvažnije novinske institucije u Republici Srpskoj: SRNA i RTRS?

Ovo je naročito važno pitanje imajući u vidu činjenicu da imenovani portal djeluje bez impresuma, to jest ne otkriva tko je vlasnik, urednik, tko su novinari, tko je financijer i je li registriran kao medij u skladu sa zakonskim propisima na snazi u Republici Srpskoj ili ne.

Prostom pretragom na pretraživaču who.is može se otkriti da je adresa infosrpska.ba zakupljena od strane korisnika čija email adresa glasi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Taj podatak je vidljiv na samom pretraživaču odlaskom na adresu

https://who.is/dns/infosrpska.ba

Kao što je i očekivano, dalji podaci su sakriveni, ali pretragom baze domena pod imenom DomainBigData ukucate ovu e-mail adresu, dobićete ime Srebrenka Kunarca, vlasnika tvrtke Sigma iz Foče. Taj podatak je vidljiv na

https://domainbigdata.com/gmail.com/mj/OVPvmVtKYzrAw-hOnjuhIw

Srebrenko Kunarac je mali preduzetnik i odbornik DNS-a u Skupštini općine Foča. 

„Slavu“ je stekao tako što je kao nezavisni odbornik u Skupštini općine Foča, koji je odbornički mandat osvojio na listi NDP-a, pristupio je Opštinskom odboru DNS-a i Klubu odbornika te stranke 27.06.2017.

Srebrenko je vlasnik SZTR SIGMA ELEKTRONIK, tvrtke koja se bavi prodajom i održavanjem informatičke opreme. Od poduzeća s kojima je ova tvrtka poslovala, izdvajamo nekoliko, mahom javnih ustanova, poput Kazneno popravni zavod Foča, JKP RAD d.o.o. Kalinovik, JU NP SUTJESKA Tjentište, JZU Dom zdravlja Foča, Javna ustanova Studentski dom Foča, ŠUMSKO GAZDINSTVO MAGLIĆ Foča, KP Komunalac a.d. Foča.

Njegov Google plus profil je spojen s YouTube kanalom SK STUDIO Foča, na kojem se nalaze prilozi i video snimci emitirani uglavnom na RTRS televiziji, a među kanalima koje prati na YouTube se nalazi kanal jedne televizije koja emitira program u Republici Srpskoj, ATV Banjaluka.

Nismo željeli dalje da kopamo po privatnosti Srebrenka Kunarca, držeći se da sve informacije koje smo dobili o njemu može da dobije bilo tko, budući da ih je on sam postavio i učinio dostupnima javnosti, što internet prostor u 2018. godini jeste.

Ove podatke je moguće dobiti na javan i transparentan način, i ni na koji način ne želimo da zadiremo u privatnost Srebrenka Kunarca niti poslovanje njegovog poduzeća, za koje smatramo da djeluje sasvim legalno.

Takođe ne želimo prejudicirati ničiju odgovornost, već pokušavamo objektivno, neutralno i nepristrasno iznijeti činjenice do kojih je moguće doći javno i bez ikakvih posebnih dozvola niti narušavanja privatnosti.

Interes javnosti ovdje predstavlja prioritet, te smo stoga objavili ono što smatramo da su relevantne a javno dostupne informacije o pojavi koja je od općeg značaja.

Ovdje treba biti iskren i reći da ništa od navedenog ne dokazuje da Srebrenko Kunarac istinski VODI portal infosrpska.ba. Ono što je definitivno sigurno je da ga je on pokrenuo, zakupio domenu i hosting te je sasvim opravdano za pretpostaviti (ali ne i tvrditi zasigurno!) da zna kome je ustupio sam portal na upravljanje i tko ga sad vodi, ukoliko se ne radi o njemu osobno. 

Naglašavamo da ovdje nije riječ o dokazivanju ničega niti odgovornosti ikoga za učinjena djela ili izrečene stavove.

Smatramo da je jedino pošteno da se otkrije tko točno stoji iza konstrukcija koje imaju takav uticaj na javnost pa samim time i naše živote, kako bi se njihova vjerodostojnost dokazala ili na adekvatan način opovrgla. Svima nama je, prije svega, prioritet istina i objektivno izvještavanje javnosti.

Borba protiv lažnih vijesti i portaloida koji ih šire se tako nameće kao obaveza.

Izvor: Fokus.ba/Pogled.ba

na vrh članka