Ovaj mladi čovjek iz bolnice je izašao sa živim ranama po tijelu, žele mu amputirati obje noge, no majka ne pristaje: 'Odlazimo iz Hrvatske, liječnici u Austriji su ga pristali liječiti'

Ovaj mladi čovjek iz bolnice je izašao sa živim ranama po tijelu, žele mu amputirati obje noge, no majka ne pristaje: 'Odlazimo iz Hrvatske, liječnici u Austriji su ga pristali liječiti'

Slučaj Markice Andričića, mladića iz Sesveta s cerebralnom paralizom koji je lani zadobio teške, po život opasne dekubitalne rane, ali ne i adekvatnu medicinsku skrb, šokirao je javnost i van granica Hrvatske, piše in portal, domaći news portal za osobe s invaliditetom. 

- Više nemamo što čekati. Naprosto smo morali donijeti tešku odluku, a to je da moramo iseliti iz Hrvatske. Naime, život mog sina Markice je u pitanju i napravit ću sve da mu pomognem. Ako treba i život ću dati, samo ne mogu više gledati ovu ravnodušnost prema našem slučaju.

Pisali smo gotovo svim institucijama. Prošle godine odreagirali su pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i predsjednica Republike Hrvatske. Međutim, problem je u Ministarstvu zdravstva, koje ne popušta i ne možemo ništa napraviti - kaže za in portal Anđelka Keleković Celjak, hrabra majka Markice Andričića, koja je u borbi za svog sina kontaktirala i 'Slobodnu' moleći da njihovu priču prenesemo i našim čitateljima, nadajući se da će se i među njima naći dobrih ljudi koji će im pomoći u njihovoj teškoj životnoj situaciji.

Naime, nakon godinu dana čekanja pomoći od strane hrvatskih institucija i  te jednog humanitarnog koncerta, održanog ovog travnja u Prozoru u Bosni i Hercegovini, prije mjesec dana pala je odluka da zajedno s bolesnim sinom i mlađom kćerkom ode živjeti u Austriju kako bi Markici pružila adekvatnu medicinsku skrb. Starija kćerka mora ostati u Zagrebu završiti fakultet.

Markica je od pojave strašnih dekubitalnih rana u svibnju prošle godine, u nekoliko je navrata, od rujna, ponovno boravio u bolnicama u Zagrebu. Međutim, udubina koja se stvorila sve do kostiju do današnjeg dana nije konačno zarasla.

Majka ističe da se 'naprosto dogodilo  čudo', jer kako ga svakodnevno previja kad nije u bolnici i hrani ga zdravo, na jednoj strani udubina se počela puniti mesom, dok na drugoj strani još uvijek je loša situacija.

- Sve u svemu, kako je bilo sada je Markica za neprepoznati. Voli jesti i počeo je micati nogama. Svaki dan mu kuham zdrave obroke i vidi se pozitivni pomak - dodaje majka.

Markica je mladić od 36 godina, osoba s invaliditetom koja od rođenja ima cerebralnu paralizu. Roditelji su mu porijeklom iz Rame, a otac mu je preminuo prije par godina.

Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, s prekidima, otpušten je u srpnju prošle godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević u živim ranama i od strane konzilija u Novoj bolnici odlučeno je da mu se nakon sepse i strašnog dekubitisa, a koje je zaradio u Kliničkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević, trebaju odrezati obje noge u kuku. Na amputaciju obitelj i dalje ne pristaje i traži način za liječenje u inozemstvu. Liječnici u Austriji su ga pristali liječiti, a naši liječnici i dalje ostaju kod odluke o amputiranju nogu.

Obitelj Andričić je nakon napornih borbi za Markicu na izmaku snaga. Hrabra majka Anđelka (53) neumorno i nadljudskim snagama brine uz Markicu i za njegove dvije sestre, od kojih je jedna redovita studentica na Hrvatskim studijima, a druga bi najesen trebala ići u srednju školu.

Hrvatske institucije nakon brojnih apela, ne samo od obitelji, već i od strane medija, i dalje ne reagiraju – ostavljaju ovaj slučaj i dalje otvorenim, no zahvaljujući reakciji jedne humane osobe iz Austrije, obitelj bi trebala dobiti smještaj kako bi se što prije započelo s liječenjem, piše in portal.

- Ovo nam je jedina slamka za spas mog sina i odlučili smo totalno promijeniti naše živote. Molili smo mjesecima nadležne, zvali, išli mnogo puta i osobno, ali na kraju – ništa. Razumijem liječnike da će ako potpišu papire za liječenje u inozemstvu dobiti otkaz. Kada je tako, a ionako smo u Europskoj uniji, krajem mjeseca odlazimo. Zauvijek ili ne, ne znam.

Prošli smo svi kao obitelj velike stresove, pogotovo kad su po društvenim mrežama neke udruge počele dovoditi u pitanje moju brigu o djetetu, pritom napadajući direktno i moju maloljetnu kćerku. Zbog 'linča' koji je pretrpjela, i ona želi van iz ove zemlje. Zahvaljujem se ovim putem svima koji su na bilo koji način odreagirali u našem slučaju i pomogli nam. Prikupljena svota u ovih godinu dana, a to je oko 30-ak tisuća eura, bit će dostatna za početak novog života. Nadamo se da ćemo i s tim moći podmiriti sve troškove liječenja - rekla je za kraj majka Anđelka.

S obzirom na novi početak života u inozemstvu gdje će obitelji zasigurno trebati pomoć, financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na račun:  
Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475.

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić, 098/ 958 47 22, adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2.

Piše PSD

Foto privatni album

na vrh članka