Bešćutna država razdvaja par koji je zajedno 70 godina: ''To će ih uništiti''

Bešćutna država razdvaja par koji je zajedno 70 godina: ''To će ih uništiti''

Mary može ostati u domu jer ima Alzheimera dok je za Franka (91) ocijenjeno da može živjeti samFrank Springett (91) i njegova supruga Mary (86) koji su zajedno 70 godina uskoro će biti razdvojeni, i to ne svojom voljom.

Naime, djelatnici doma za njegu u „Cedar Lodge“ u Wootton Wawenu u Engleskoj u kojem su smješteni odlučili su da bi Frank trebao preseliti u stan u kojem bi živio sam dok bi Mary koja ima Alzheimerovu bolest ostala u domu. Njihova djeca tvrde da će ih to dotući i pokušavaju sve učiniti da ostanu zajedno u domu za njegu.

Tamo je par smješten u ožujku ove godine zbog zdravstvenih problema, a plaćaju ga 8000 funti za oboje, odnosno 4000 funti po osobi. Kako bi plaćali skupi dom, par je prodao kuću koju su posjedovali, no novac koji su dobili bit će potrošen do travnja iduće godine pa će 'pasti' na socijalnu pomoć. Odnosno, dobivat će 500 funti tjedno za Mary, a obitelj će morati nadoplatiti još 475 funti tjedno.

No, država neće ništa dati Franku jer smatraju kako se on može sam brinuti za sebe.

„Kažu da može živjeti u socijalnom stanu sam i da će ga posjećivati njegovatelji. Oni su zajedno 70 godina, u braku su 67 i nikada nisu proveli vrijeme odvojeno. Ne mogu i neću prihvatiti da budu razdvojeni“, rekla je njihova kćer Joanne Downes.

No, Frank isto nije zdrav - pati od dijabetesa, reume i potpuno je gluh. Tijekom boravka u domu nekoliko puta je pao, piše Metro.

Pogled.ba

na vrh članka