Hrvatska pod snijegom, zbog poledice i vjetra upaljen crveni alarm

Hrvatska pod snijegom, zbog poledice i vjetra upaljen crveni alarm

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše.

Do jutros u 7 sati najviše je snijega napadalo u Delnicama gdje je izmjereno 17 centimetara, a u Slunju su izmjerena dva centimetra manje, no riječ je o ‘starom’ snijegu, piše Večernji.

U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima. U istočnim predjelima i na Jadranu će biti kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna.

Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu te jugo i južni vjetar u Dalmaciji tijekom dana u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura na kopnu od 1 do 6, na sjevernom Jadranu do 10, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, samo na jugu i na otocima ponegdje viša, stoji u prognozi Državnig hidrometeorloškog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas, 20. studenoga.

Poledica i jak vjetar uzrok su što je DHMZ izdao crveno upozorenje za područje Like i Kvarnera što označava izuzetno opasno vrijeme po stanovnike tih područja. Narančasto upozorenje izdano je za Istru, Dalmaciju i sam jug zemlje, a žuti alarm izdan je za središnju i istočnu Hrvatsku te Kninsko područje.

U nastavku tjedna porast temperature

S prostranom anticiklonom proteklih je dana sa sjevera i sjeveroistoka stizao hladan zrak, no već jučer poslijepodne hladnu zračnu masu polako je počela zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak. Pod težinom snijega, ali i leda mogu pucati i grane. U središnjim i istočnim kopnenim krajevima padat će uglavnom kiša, tek rijetko, a osobito u predjelima iznad 500 mnv u početku snijeg i susnježica.

U središnjim predjelima također je lokalno moguća i kiša koja se smrzava u doticaju s tlom i predmetima. Na Jadranu i u predjelima uz njega uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom past će i obilnija oborina, ponegdje i više od 70, na krajnjem jugu i više od 90 litara po četvornom metru.

Izvor: narod.hr/Hina

na vrh članka