'Natjecatelj nije oštećen': HRT tvrdi da je u kvizu 'Šifra' sve bilo po pravilima, ponudili i tri objašnjenja

'Natjecatelj nije oštećen': HRT tvrdi da je u kvizu 'Šifra' sve bilo po pravilima, ponudili i tri objašnjenja

Hrvatska radiotelevizija (HRT) oglasila se o slučaju jučerašnje emisije kviza "Šifra" u kojem je jednom natjecatelja postavljeno pitanje za koje "nije bilo ponuđenog točnog odgovora".
U HRT-ovom kvizu 'Šifra' emitiran je nastup poznatog kvizaša Siniše Beline. Belina je svojevremeno osvojio rekordnih 320.000 kuna u kvizu '1 protiv 100', a ni u nedjeljnom nastupu nije razočarao.

Prve dvije šifre riješio je bez poteškoća, a u trećoj, vrijednoj 125.000 kuna ponudio je četiri točna odgovora na pet pitanja, od kojih su prva tri bili ispravni pa je tako kući otišao bogatiji za 75.000 kuna.

Kobno pitanje bilo je 14., odnosno četvrto u trećoj šifri, a ono je glasilo: Koja je nogometna reprezentacija osvojila najviše zlatnih olimpijskih medalja?

Među ponuđenim odgovorima imao je Mađarsku, Argentinu, Sovjetski Savez i Urugvaj.

Nevjerojatan gaf HRT-a: postavili pitanje, a nisu ponudili točan odgovor i tako natjecatelja oštetili za velik iznos!

Kako u pitanju nije navedeno radi li se samo o muškom turniru ili se računaju i medalje ženskih selekcija, odgovor se ne može dati jer Sjedinjene Američke Države uopće nisu ponuđene, a upravo je ta reprezentacija osvojila najviše zlata - njih četiri u ženskoj konkurenciji.

​S HRT-a su u ponedjeljak među ostalim pojasnili da bi posebno naglasili da se radilo o natjecanju u ženskoj konkurenciji.

"U jučerašnjemu izdanju kviza Šifra sve je bilo regularno i u cijelosti u skladu s pravilima kviza te kako natjecatelj nije oštećen", navode s HRT-a, pa su obrazložili:

-  Naime, svaki se zadatak sastoji od pitanja i četiriju ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan točan.

Pitanje iz jučerašnje emisije glasilo je:

Koja je nogometna reprezentacija osvojila najviše zlatnih olimpijskih medalja?

1. Mađarska

2. Argentina

3. Sovjetski Savez

4. Urugvaj.

Pitanje ima samo jedan točan odgovor, a to je Mađarska, i to zbog sljedećih činjenica:

1. Mađarska je osvojila tri zlatne olimpijske medalje u nogometu, što je, uz jedno srebro i jednu broncu, čini najuspješnijom reprezentacijom u povijesti Olimpijskih igara.

2. Velika Britanija također je osvojila tri zlatne olimpijske medalju u nogometu i stoga nije stavljena među ponuđene odgovore jer se svaki zadatak u Šifri sastoji od pitanja i četiriju ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan točan. S obzirom na to da Velika Britanija nije bila među ponuđenima, samo Mađarska može biti točan odgovor.

3. Među ponuđenim odgovorima nije navedena nijedna reprezentacija koja je osvojila olimpijsko zlato u ženskoj konkurenciji. Da je bila riječ o natjecanju u ženskoj konkurenciji, to bi bilo posebno istaknuto.

Ovime Vas obavješćujemo i kako je ideja kviza Šifra da se kroz razgovor između natjecatelja i voditelja pitanjima daje širi kontekst. Upravo iz toga razloga vrijeme u analizi nije ograničeno i natjecatelj ga može koristiti, između ostaloga, i za otklanjanje eventualnih nedoumica. U ovome slučaju natjecatelj nije imao nikakvih pitanja ni nedoumica i nije tražio dodatna pojašnjenja nego je prešao na sljedeće pitanje", priopćili su s HRT-a.

Piše PSD

na vrh članka