U BiH sve više maloljetnih majki, ali njihovi roditelji ne žele povući potez koji bi to smanjio

U BiH sve više maloljetnih majki, ali njihovi roditelji ne žele povući potez koji bi to smanjio

U Bosni i Hercegovini sve je više slučajeva malodobnih rodilja, pa je tako na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Tuzli u 2018. bilo čak 55 takvih poroda, objavio je sarajevski "Dnevni avaz", no roditelji se protive uvođenju seksualnog odgoja u školama.Četiri od 55 malodobnih porodilja imale su samo 15 godina, a djecu je rodilo i 7 djevojčica sa 16 godina.

Čak 44 djevojke postale su majke sa 17 godina. Četiri rodilje ostavile su novorođenu djecu na tuzlanskoj klinici nakon čega su bebe smještene u Dom za djecu bez roditeljske skrbi.

Godinama je na području Tuzle izražen problem visokoga postotka malodobnih djevojaka i djevojčica koje rađaju neplaniranu i neželjenu djecu.

Iz tuzlanskoga Sveučilišnoga kliničkoga centra upozoravaju da su takve trudnoće vrlo rizične, jer djevojke ili djevojčice u ginekološkome smislu nisu formirane i nisu spremne preuzeti ulogu majke.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Tuzli je u prošloj godini obavljeno čak 317 namjernih prekida trudnoće, no nema službenih podataka je li među tim ženama bilo i malodobnih djevojaka.

Vlasti u Tuzli zabrinute su alarmantnim podatcima iz Kliničkoga centra pa se razmišlja o uvođenju predmeta seksualnoga odgoja u završnim razredima osnovnih škola iako su takvi planovi do sada nailazili na otpor kod većine roditelja, navodi "Avaz". 

Pogled.ba

na vrh članka