'Gori sve, gori klub! Stihovi me gađaju ravno u srce!': Hrvati pred kamerama progovorili zašto obožavaju narodnjake - video

'Gori sve, gori klub! Stihovi me gađaju ravno u srce!': Hrvati pred kamerama progovorili zašto obožavaju narodnjake - video

Koliko god na tu činjenicu bolno uzdisali, djetinjasto "kolutali očima", zgražali se i izražavali nevjericu, sudeći po prilogu emitiranom u HRT-ovoj emisiji "Oči u oči", tisuće mladih najboljom zabavom smatraju - odlazak na narodnjake.Vikendima su narodnjački klubovi puni do zadnjeg mjesta, a u jednom od njih večer je provela novinarka Maja Tanasovski, kojoj je razgaljena ekipa otkrivala kako im je ovo najbolji način zabave.

Glazbeni kritičar Anđelo Jurkas na svojem je Facebook profilu objavio prilog iz emisije uz zanimljivu opasku:

"Narodnjaci i kurjaci sve vam je u šaci, tako i treba kad su ostali mužikaši loši đaci. Nema više izlaziš iz ormara, sad izlaziš iz kukuruza. Priča o narodnjaštvu kao pop kulturi i balkanskom genu kojeg se srame. Striptease please."

"Ja i moje prijateljice idemo svaki vikend na narodnjake" - pričaju raspoložene djevojke.

"Kad idemo van, idemo na narodnjake, ne idemo na ništa drugo!" - dodaje prijateljica.

"Gori sve, gori klub! Takve riječi pogode me ravno u srce, toga nema nigdje!" - obrazlaže svoju "infišanost" u folk zabave jedan mladić.

Glazbenik Paolo Sfeci u prilogu je komentirao kako ne smatra da je "narodna glazba dio mainstream ponude", već kaže kako je u pitanju underground scena. Vjeruje kako je zaluđenost narodnjacima nastala zato što u Hrvatskoj nema pandana takvom tipu glazbe, budući naša narodna glazba znači klape i tamburaše.

Glazbeni kritičar Anđelo Jurkas nije se složio sa Sfecijem.

"Narodna glazba je bliska patosu ljudi ovog podneblja. To je tako, to je fakt i nije nešto čega se treba sramit!" - ustvrdio je Jurkas, kojemu više smetaju zanovijetanja vječno nezadovoljnih. 

"Ako hoćeš reć' da ti fali rock'n'rolla, izvoli, radio nešto po tom pitanju!" - pozvao je.

Zakačenost na "cajka ritmove" posvjedočila je i devetogodišnja djevojčica Uma, koja je počela sa Severinom, a onda ju je YouTube doveo do "novih spoznaja". Više pogledajte u videu.

Piše M.K./slobodnadalmacija.hr

Foto Arhiva/Hanza Media

Video sadržaj

na vrh članka