Iz BiH za deset godina protjerano 6000 stranaca

Iz BiH za deset godina protjerano 6000 stranaca

Iz BiH je zbog kršenja zakona i pravila ponašanja tijekom posljednjeg desetljeća protjerano gotovo 6000 stranaca, a rekordan broj takvih rješenja nadležni su potpisali prošle godine, pokazuju to podaci iz migracijskog profila za 2018., koji je dobio zeleno svjetlo na sjednici Vijeća ministara BiH, prenosi Glas Srpske.U domovinu je, prema najnovijim podacima, lani prisilno vraćeno 1540 stranaca, što je znatno više nego godinu ranije, kada je evidentirano 927 rješenja o protjerivanju, a među kojima je bilo najviše državljana Turske, Irana, Kosova, Afganistana i Pakistana.

Stranci su najčešće protjerivani jer su prekršili propise o prelasku granice ili ostali u BiH nakon prestanka važenja vize ili odobrenog boravka, ali i jer se radilo o pravomoćno osuđenim osobama za kaznena djela, osobama kojima je otkazan boravak, a u određenom roku nisu dobrovoljno napustile BiH.

Mjerom protjerivanja strancima se zabranjuje ulazak u BiH u razdoblju od godine do pet godina, a na listi zemalja čiji su državljani “izbačeni” iz BiH su i Sirija, Albanija, Libija, Irak, Srbija, Alžir, Tunis, Palestina, Bangladeš, Brazil, Kajmanski otoci, Tajland... U migracijskom profilu su predstavljeni i podaci o izdanim dozvolama za privremeni i stalni boravak u BiH, ali i razlozi zbog kojih su pojedini ostalih bez tih dokumenata.

Zakonom o strancima je propisano da se privremeni boravak strancu može odobriti po osnovi spajanja obitelji, obrazovanja, humanitarnih razloga, rada s radnom dozvolom ili bez nje te iz drugih razloga. Lani su izdane 11.372 dozvole, što je nešto manje nego godinu ranije, a najviše ih je završilo u rukama državljana Srbije, RH, Crne Gore i Makedonije.

Obrazovanje je česta osnova boravka za osobe kojima su Srbija i Turska matične države. Državljani Srbije, RH, Crne Gore i Makedonije najčešće dobivaju privremeni boravak po osnovi spajanja obitelji. 

Pogled.ba

na vrh članka