​Policajac oslobođen jer nije mislio ozbiljno

​Policajac oslobođen jer nije mislio ozbiljno

Policijski službenik Miroslav Tolimir oslobođen je optužbi za ugrožavanje sigurnosti susjeda Stanka Palačkovića.

Osnovni sud u Banja Luci je u obrazloženju presude između ostalog naveo da za postojanje kaznenog djela ugrožavanje sigurnosti nije dovoljno da postoji nesumnjivo utvrđena prijetnja optuženog da će Palačkovića teško tjelesno povrijediti.

Tolimir je tako oslobođen optužnice u kojoj se navodilo da je u travnju 2014. godine u prisustvu dvojice policijskih službenika prijetio Stanku Palačkoviću da će ga napraviti invalidom i da će biti u invalidskim kolicima, a koje je prijetnje više puta ponovio oštećenom. Međutim u obrazloženju presude Osnovni sud u Banja Luci je utvrdio da za ugrožavanje sigurnosti nije dovoljno da netko prijeti drugome, ma koliko riječi u tim prijetnjama bile „opasne“. U prilog optuženom u ovom slučaju bilo je da je Palačković nakon što je čuo prijetnje, fizički nasrnuo na svog susjeda.

– Za postojanje ovog kaznenog djela potrebno je da se utvrdi da li je ta prijetnja optuženog bila ozbiljna i da li je ugrozila sigurnost oštećenog. Za kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti nije odlučno da li je prijetnja nekome upućena, niti da li je počinitelj ozbiljno mislio, već samo to, da li je od strane oštećenog ova prijetnja mogla izazvati izvjesne promjene u vidu uzbuđenosti, straha i prepada, navodi se u obrazloženju presude Osnovnog suda u Banja Luci.

Sud dalje ističe da se ozbiljnost upućenih prijetnji, te objektivne mogućnosti da se ona ostvari, moraju cijeniti sa gledišta osobe kojoj se prijeti.

– U ovom slučaju, oštećeni Palačković, je u svom iskazu naveo da mu je optuženi Tolimir psovao i prijetio, ne navodeći u čemu su se konkretno sastojale te psovke i prijetnje, navodi se u obrazloženju presude.

Sud je tijekom postupka utvrdio da su Stanko Palačković i policajac Miroslav Tolimir više godina u lošim susjedskim odnosima. U prilog ovome ide i da je Tolimir zbog fizičkog napada od strane Palačkovića, podnio privatnu tužbu.

Izvor: Pogled.ba

na vrh članka