Preživjeli smo najtopliji mjesec ikad zabilježen na Zemlji

Preživjeli smo najtopliji mjesec ikad zabilježen na Zemlji
Lipanj 2019. najtopliji je mjesec lipanj ikad zabilježen na planetu Zemlji. Ljeto je tek počelo, ali temperaturni rekordi već su probijeni.

Podaci agencije Copernicus Climate Change Servicea (C3S), službene agencije koja djeluje pri Europskoj uniji, pokazali su kako su prosječne temperature za ovogodišnji lipanj u Europi bile dva stupnja iznad uobičajenih vrijednosti, a isti mjesec bio je najtopliji otkako se mjeri temperatura na Zemlji.

Iako nije bio dugotrajan kao toplinski val prošlog ljeta, ovaj kratki toplinski val, nastao zbog dotoka vrelog zraka iz Sahare, bio je jako intenzivan. Pet dana s iznimno visokom temperaturom pratili su temperaturni rekordi, poglavito na istoku Europe. To je sve dovelo do toga da je lipanj bio za jedan stupanj topliji od dosadašnjeg rekordnog lipnja 1999. godine, prenosi Index.hr. Temperature na zapadu Europe bile od šest do deset stupnjeva više od prosjeka.

Svjetski rekord
Također, podaci pokazuju da je i globalni prosjek za 0,1 stupanj veći od dosadašnjeg rekorda. Dosadašnji najtopliji lipanj u svijetu bio je 2016. godine. Kad se pogleda dulji period, zatopljenje je još očitije.

Izvor: Grude.com

na vrh članka