Braća iz BiH glavni uvoznici kokaina za Europu

Braća iz BiH glavni uvoznici kokaina za Europu

Braća iz Buča Potoka Mirza i Ervin Gačanin glavni su uvoznici kokaina iz Južne Amerike za tržište Europe.

Oni su mozak operacija kad je u pitanju trgovina i šverc kokainom, prvenstveno iz Perua u Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju… gdje je ova droga završavala na crnom tržištu.

“Oni su glavni igrači iz BiH po pitanju uvoza droge”, kaže izvor “Avaza”, nakon međunarodne policijske akcije “Balkanski kartel”.

Iz Tužiteljstva BiH, koje s tužiteljima iz Nizozemske koordinira akcijom, jučer je rečeno da “prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika”.

Upravo su braća Gačanin, kako se saznaje, krijumčarenjem narkotika stekla milijunske nekretnine u Sarajevu, Nizozemskoj, ali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Oni se, prema informacijama tužiteljstva, nalaze u Dubaiju, gdje imaju vrijedne nekretnine i vile.

Tijekom istrage u BiH, obavljen je pretres na sedam lokacija, pet u Sarajevu i dvije u Mrkonjić Gradu. Saslušane su i četiri osobe, koje su posvjedočile da su primale upute o pohrani novca.

Saznaje se i da su uhićene Sarajlije Smail Šikalo i David Cufaj, koji su nedavno pali u Peruu s dvije tone kokaina, bili njihovi glavni igrači.

Izvori “Avaza” tvrde da su braća Gačanin angažirala i poslala Šikala i Cufaja prije nekoliko godina u Peru da vode akciju uvoza narkotika. Cufaj je prije toga, prema njihovoj naredbi, boravio u Nizozemskoj.

Pronađena droga

Kokain, koji je početkom godine pronađen zakamufliran u kontejnerima u luksuznom naselju u gradu Truhuljo (Peru), poslužio je istražiteljima da sklope mozaik.

Droga je morskim putem trebala biti prebačena u Europu, gdje bi njena vrijednost na ulici premašila skoro 80 milijuna dolara. Istražiteljima je upao u oči veliki broj pronađenih “cigli” kokaina, na kojima je bila oznaka BH.

Što je rekao Smail Šikalo

Ova velika istraga navodno je pokrenuta nakon svjedočenja Šikala, koji se nalazi u pritvoru. Vjeruje se da je on i otkrio istražiteljima za kojeg je točno radio. To je razlog zašto je epicentar ove akcije u Nizozemskoj, gdje je droga i trebala stići.

Osim toga, tužitelji vjeruju i da je blokiranih 400.000 KM braći Gačanin u Sarajevu pribavljeno od prodaje narkotika.

/HMS/

na vrh članka