BASE skakač skočio sa Zagrebačke katedrale pod okriljem noći - video

BASE skakač skočio sa Zagrebačke katedrale pod okriljem noći - video

Jedan neidentificirani mladić nepoznate nacionalnosti objavio je videozapis na Youtubeu u kojem se vidi kako padobranom skače sa zagrebačke katedrale pod okriljem noći, a nakon uspješnog slijetanja bježi praznim Kaptolom, prenose mediji.

Osoba za sada nije identificirana, a video zapis pojavio se na Youtube kanalu “BASE Weekly” (BASE skokovi tjedno) koji za postavljenu lokaciju ima Njemačku. Objavio je samo dva videozapisa različitih skokova, a osim skoka s katedrale skočio je i s jedne antene u Engleskoj.

“U ovome videu popeo sam se po skelama i skočio s jedne europske katedrale. Ovaj skok je bio vrlo nizak i vrlo opasan. Ovo je ujedno i prvi videozapis mojeg kanala”, stoji u opisu videozapisa.

BASE skokova u Zagrebu nije bilo puno, bar onih zakonitih, a jedan sličan skok dogodio se 2014. godine kada su dvojica BASE skakača, slaveći Uskrs, skočila s vrha Zagrepčanke (94,6 metara) te uspješno sletjela na sportski teren Učiteljskog fakulteta.

BASE je engleska kratica za Building (zgrada), Antenna (antena ili stup), Span (most, luk, kupola) i Earth (stijena, ili neka druga prirodna formacija). U brojnim državama svijeta ta je vrsta padobranstva zabranjena zbog izrazite opasnosti po život, no mnogi skakači zbog uzbuđenja spremno ignoriraju zakone.

BASE skakanje izvodi se s posebno oblikovanim padobranom i posebnim načinom slaganja padobrana. Nema pričuvni padobran. S obzirom na relativno male visine s kojih BASE skakači skaču, pričuvni padobran je nepotreban, pa čak može biti i opasan.

Od poznatijih skokova ističe se onaj Valerija Rozova, ruskog BASE skakača, koji je 2009. skočio u aktivni vulkan Mutnovski na Kamčatki, a nakon toga 2016. godine skočio je sa Cho Oyu, šeste najviše planine u Himalajama.

Jedan od prvih BASE skakača navodno je bio i Hrvat Faust Vrančić, koji je 1615. ili 1616. godine objavio crtež četverokutnog padobrana.

Kasnije je, kao 65-godišnjak, teško bolestan i nedugo prije smrti, s tim padobranom izveo prvi uspješan skok sa zvonika bazilike sv. Marka u Veneciji ili s 86 metara visokog zvonika katedrale svetog Martina u Bratislavi, ovisno o kojim povijesnim izvorima se radi.

/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka