Tuga na sprovodu mladog vatrogasca, prijatelj održao dirljiv govor

Tuga na sprovodu mladog vatrogasca, prijatelj održao dirljiv govor

Sirene i rotacijska svjetla na vozilima hrvatskih vatrogasaca danas su upaljene za smrtno stradalog vatrogasca Ivana Galekovića, koji je 24. vatrogasac poginuo u posljednjih 12 godina u Hrvatskoj.Nesretni 24-godišnji Galeković, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe iz Velike Gorice, stradao je 20. srpnja dok je gasio požar na krovištu jedne kuće, a jedan je njegov kolega hospitaliziran.

Galeković će biti pokopan na mjesnom groblju u Vukovini. Sprovod počinje u 17 sati, no prijatelji, poznanici te brojni vatrogasci iz cijele zemlje počeli su se okupljati puno ranije.

Od Ivana se emotivnim govorom opraštaju vatrogasna društva i njegova Javna vatrogasna postrojba.

“Bio si nam kao brat, a starijoj generaciji kao sin. Pokazao si svoju veličinu, plemenitost i sposobnost ujedninjavanja, spajao si nas. I danas si nas okupio, na svom posljednjem oproštaju. Za tebe, i sirene su se oglasile. Nema te više ali ipak si tu. Vatrogasac živi vječno u srcima onih koje je spasio. Nećemo zaboraviti kako si na posao uvijek dolazio s osmjehom, pjevušeći, nismo bili samo kolege nego i prijatelji. Hvala ti na svemu, na znanju, izdržljivoti, vještinama, plemenitom srcu i humanom djelovanju. Na svim intervencijama i natjecanjima davao si 200 posto sebe, zadnje atome snage, a sad mi dajemo zadnje atome snage opraštajući se od tebe. Ovo nije zbogom, srest ćemo se opet negdje gore, opet ćemo nastaviti ono što nas je u subotu nenadano razdvojilo, gdje smo stali. Do tada, počivaj u miru prijatelju moj”, rekao je njegov kolega Ivan Kosić iz JVP, prenosi portal Kronike Velike Gorice.

Komemorativni skup bit će održan u srijedu, 24. srpnja 2019. godine, u Društvenom domu u Mraclinu, s početkom u 18:00 sati.

Smrt vatrogasca tijekom vatrogasne intervencije ima osobito snažan stresan utjecaj na vatrogasce, kao i nesreće s velikim brojem ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba, nesreće u kojima su ozlijeđena ili smrtno stradala djeca te životno ugrožavajuće situacije, ističe se stručnoj periodici na temelju istraživanja 240 profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, prenosi Index.hr.

Pogled.ba

na vrh članka